De gezichtsherkenningstechnologie in een Britse winkel heeft een klant ten onrechte als winkeldief bestempeld, zo meldt de BBC dat met het slachtoffer sprak.

Volgens burgerrechtenbeweging Big Brother Watch is het de eerste keer dat iemand zich in het Verenigd Koninkrijk uitspreekt na verkeerd te zijn geïdentificeerd door deze 'Orwelliaanse technologie'. De beweging heeft nu juridische stappen aangekondigd om het gebruik van gezichtsherkenning door politie en winkels te stoppen.

Het slachtoffer laat aan de BBC weten hoe ze bij het betreden van een winkel binnen een minuut door een medewerker werd beschuldigd en haar tas werd doorzocht. Ook kreeg ze te horen dat ze niet meer welkom was bij alle winkels die van de gezichtsherkenningstechnologie van Facewatch gebruikmaken. Facewatch liet later aan het slachtoffer weten dat het een fout had gemaakt.

De BBC sprak ook met een ander slachtoffer dat ten onrechte door gezichtsherkenningstechnologie van de Britse politie als gezocht persoon was aangemerkt. Hij werd twintig minuten vastgezet en moest zijn vingerafdrukken geven. Nadat hij een kopie van zijn paspoort had verstrekt mocht hij gaan. "Ik werd als schuldige behandeld totdat ik bewezen onschuldig was."

Silkie Carlo, directeur van Big Brother Watch, vergelijkt het met een digitale politie-line-up waar iedereen van wie het gezicht wordt gescand aan deelneemt. "Dit is een strijd voor een vrije toekomst. Deze verhalen zijn bewijs dat wie je ook bent of wat je ook doet, gezichtsherkenning een bedreiging voor je rechten vormt. We hebben je steun nodig om deze Orwelliaanse nachtmerrie voor iedereen te stoppen", aldus Big Brother Watch.

Alles bij de bron; Security