Vingerafdrukscanners zitten vandaag al op de goedkoopste smartphones, en er worden meer en meer andere authenticatietechnieken via biometrische gegevens ingebouwd in hedendaagse elektronica. Tijd dus om eens een kijkje te nemen bij de verschillende toepassingen, en daarbij aandacht te besteden aan de beveiliging en opslag van biometrische gegevens, maar ook aan de gevolgen voor onze privacy...

..."Biometrie kan burgers ontdoen van rechten en anonimiteit, eigenlijk het laatste stukje wat de burger nog onder zijn controle had. Iedereen kan bijvoorbeeld een foto van je maken. Biometrie is uniek doordat alle gegevens aan een individu te koppelen zijn, waardoor uiteindelijk het net wordt dichtgetrokken. Ik ben niet tegen vooruitgang; voor toepassingen als internetbankieren is biometrie een gouden greep. Maar we moeten wel vooruitkijken en ons afvragen wat we precies weggeven. Mensen denken daar steeds minder bij na." 

De bezwaren van Snijder komen terug in de zienswijze van de Artikel 29-werkgroep, waarin alle privacywaakhonden van de EU zijn verenigd. Centrale opslag moet volgens de werkgroep vermeden worden, tenzij het nodig is voor specifieke doeleinden. In mei 2018 wordt de nieuwe Europese privacyverordening van kracht. Daarin is in artikel 9 vastgelegd dat biometrische gegevens gezien moeten worden als een bijzonder persoonsgegeven, waarop speciale regels van toepassing zijn. Zo is de verwerking daarvan in beginsel verboden, tenzij er een uitzonderingsgrond van toepassing is. Dat betekent dat verwerking alleen is toegestaan als er uitdrukkelijk toestemming voor is gegeven of als het nodig is voor de behartiging van de vitale belangen van een persoon en de 'eigenaar' van de data niet in staat is om zijn toestemming te geven. Een andere mogelijkheid is onder meer dat het nodig is vanuit een publiek belang.

Alles bij de bron; deMorgen