Het klinkt als een idee uit de wereld van George Orwell's roman "1984": Overal zijn camera's die iedereen herkennen en te allen tijde in de gaten houden. Niet noodzakelijk: technisch is dit al lang haalbaar.
Op het treinstation Südkreuz in Berlijn test de Berlijnse politie of camera's op een platform mensen herkennen waarvan de foto in een database is opgeslagen.Als het systeem wordt toegestaan is het mogelijk dat de politie alle mensen kunnen identificeren die zij willen. Daarom betogen gegevensbeschermers over de vraag of dit helemaal wettelijk is.
Biometrische gezichtsdetectie is de afgelopen decennia dramatisch verbeterd. Goede systemen met camera's met hoge resolutie hebben nu een trefzekerheid van 90 procent of meer. Dit maakt de computers nog beter dan veel mensen. Sinds het begin van het millennium zijn er computerprogramma's die zichzelf verbeteren: ze leren zich in staat om bepaalde terugkerende patronen in gezichten te herkennen. Veel van de gezichtherkenningssoftware is gebaseerd op dergelijke leerprogramma's. Het algoritme heet de Viola Jones methode. De software waarop deze wiskundige methode is gebaseerd kan worden gedownload en verder ontwikkeld door iedereen. Het heet OpenCV.
Wat kan gezicht herkenning opleveren? Paspoorten bevatten lange biometrische gezichtsfoto's. Een camera kan door een grensambtenaar gebruikt worden om de persoon in het paspoort te vergelijken. Een alcoholtester kan ook vaststellen of de persoon die een veroordeling heeft, zelf in het apparaat blaast - nuttig bij elektronische boeien. Met gezichtsdetectie is het gezicht ook een toegangscode voor deuren - alleen zeer specifieke mensen kunnen een gebouw binnengaan. Het klinkt als science fiction, maar technisch haalbaar.
Als veel camera's - gecombineerd met andere software - geïntegreerd zijn in de publieke ruimte, kunnen ze automatisch personen volgen zolang ze in de camera's zijn. Bewegingsprofielen van dergelijke personen kunnen ook worden gecreëerd. In combinatie met mobiele data, kunnen lijngegevens van voertuigen, spraakgegevens van de telefoon of biometrische toegangsgegevens naar gebouwen, voertuigen of terminals, de monitoring perfect zijn.
... classificatie van al deze gegevens aan een persoon bij naam is illegaal in Duitsland wegens wetgeving inzake gegevensbescherming. Het is echter mogelijk in een minder democratische staat. In China zijn er bijvoorbeeld aanzienlijk minder remmingen om gezichtsherkenning te gebruiken. Daar zoeken de autoriteiten al systematisch in de records van openbare videocameras voor gezichtsherkenningssoftware. Veel mensen lijken weinig zorgen te hebben over hun biometrische gegevens: 120 miljoen gebruikers betalen al op het platform Alipay met hun gezicht. En het autodelingssysteem verifieert ook de bestuurder door gezichtsherkenning.
Alles bij de bron; DeutscheWelle [googliaanse vertaling]