Naar aanleiding van de privacysuccessen van het Albert Schweitzerziekenhuis en zorginstelling Rivas in Papendrecht worden we overspoeld met vragen door lezers van onze weblogcommunity die met privé-gegevens in de medische sector werken. De communitymanager (m/v, parttime) kon het allemaal niet meer aan en smeekte de redactie om een FAQ aan te maken, zodat hij weer gewoon in zijn hangmat op een eiland met een gunstig (belasting)klimaat kon gaan hangen. Wij zijn de beroerdsten niet, dus bij dezen...
 
Q: De site waar ik mijn wachtwoord moet invullen geeft “niet veilig” aan. Is dit een probleem?
A: Indien u met gevoelige informatie werkt, is dit zelfs een vereiste. Het gaat er bij dit soort meldingen niet om dat ze u een vals gevoel van veiligheid geven, maar dat u weet dat de informatie die u verwerkt niet zomaar in verkeerde handen terecht mag komen. Als uw computer u probeert te misleiden door te doen alsof de gegevens wel veilig zijn, luister dan niet naar hem.
 
Q: Moet ik medische gegevens in een whatsappgroep nu wel of niet delen?
A: Dat hangt er geheel van af of die whatsappgroep een beetje leuk is. Wat u niet wilt, is dat u gegevens deelt in een groep met moraalridders. Zorg er dus voor dat u de leden van de groep kent, of dat het u eigenlijk niet interesseert wat ze ervan vinden, als er maar een beetje gelachen wordt.
 
Q: Ik heb een USB-stick met informatie gekregen. Kan ik die gewoon gebruiken?
A: Ja, dat kan. Maar pas wel op: USB-sticks hebben aan de buitenkant vaak dezelfde vorm, maar soms is de inhoud niet helemaal wat het lijkt. 
 

Alles bij de bron; Retecool