Het Turkse constitutionele hof stelt dat de blokkade van Twitter in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Volgens het hof moeten de autoriteiten dan ook per direct de blokkade van de sociale-netwerkdienst opheffen.

In opdracht van de Turkse regering die wordt aangestuurd door premier Erdogan liet telecomwaakhond TIB Twitter blokkeren. De blokkade werd op 21 maart ingesteld. Een lagere rechtbank in de Turkse hoofdstad Ankara oordeelde vorige week dat de blokkade van Twitter moest worden opgeheven, maar daar werd niet aan voldaan. Woensdag heeft het Turkse constitutionele hof, het hoogste rechtsorgaan in Turkije, echter de autoriteiten opgeroepen om de Twitterblokkade per direct te beëindigen. Onduidelijk is nog of de eis van het hof zal worden ingewilligd.

Het Turkse constitutionele hof heeft geen uitspraak gedaan over de blokkade van YouTube en Tor. Bovendien maken Turkse providers in een poging de blokkade overeind te houden, gebruik van het kapen van dataverkeer naar buitenlandse dns-servers, een omstreden methode die echter niet waterdicht is gebleken.

Alles bij de bron; Tweakers