Eén populaire westerse vrijplaats op het internet hadden de Chinezen nog tot gisteren. Maar één nacht van demonstraties in Hongkong was genoeg voor Peking om ook de toegang tot fotodienst Instagram te blokkeren. Dat zeer tot onvrede van heel wat Chinese gebruikers, die zich nu ironisch genoeg beginnen afvragen wat daar in Hongkong aan het gebeuren is.

Met het afsluiten van Instagram heeft China een nieuwe bron van onvrede aangeboord. Op het Chinese sociale netwerk Weibo klagen gebruikers via sarcastische posts over het Chinese internetbeleid. "Nu kan ik niet meer lachen met Noord-Korea", observeert een gebruiker daar cynisch. Een andere zucht: "Alweer voelt het aan alsof ik verplicht word om gigantische oogkleppen te dragen."

Met die zet trekken de autoriteiten net de aandacht op Hongkong, een nieuwsfeit dat zoals gezegd amper was belicht in China zelf. Of zoals een Weibo-gebruiker foetert: "Niemand trok zich iets aan van wat daar in Hongkong aan het gebeuren was. We wilden gewoon stiekem onze popsterren stalken en updates krijgen over sportwedstrijden. Maar nu jullie dit gedaan hebben, moeten we het ons wel aantrekken."

In een poging om de Weibo-woede af te zwakken, blokkeerde China vervolgens ook zoekopdrachten op het woord 'instagram'. Maar dat werd al snel omzeild door gebruikers, die zich sindsdien in hun posts beperkten tot afkortingen als 'ins' om verder van leer te trekken tegen de overheid.

Alles bij de bron; HLN