Microsoft heeft via de rechtbank in München een ex-parte verbod afgedwongen op een artikel van ZEIT Online. Dat stuk gaat over de gevaren van Windows 8 en de Trusted Platform Module 2.0. Deze publicatie deed vorige week wereldwijd veel stof opwaaien. Maandag is het bewuste artikel offline gehaald, maar de uitgever zal zich verweren tegen dit voorlopige vonnis.

ICT-experts van de Duitse overheid maken zich ernstige zorgen over de aankomende generatie van hardwarematige computerbeveiliging, genaamd Trusted Platform Module (TPM) 2.0, in combinatie met Windows. TPM 2.0 zal standaard aan staan in plaats van optioneel zijn. Ten tweede zal het compleet uitschakelen van de module niet meer mogelijk zijn. En ten derde zal het besturingssysteem, in dit geval dus Windows, de functie van de TPM meer beheersen.

Door deze specificaties is de vertrouwelijkheid en integriteit van computersystemen niet meer gegarandeerd, waarschuwden de Duitse deskundigen. “Het gebruik van TPM voor de federale overheid en exploitanten van kritieke infrastructuur wordt onaanvaardbaar.”

Deze specificaties zouden ook achterdeurtjes voor spionagediensten als de NSA mogelijk maken. Deze schrikbarende mogelijkheid stond in vertrouwelijke documenten die ZEIT Online in handen heeft gekregen.

Alles bij de bron; Webwereld