Heb je wel eens het gevoel dat Facebook statussen voor je achterhoudt? Dat je niet al je vrienden ziet maar een groepje? En niet alles van hen? Dan heb je gelijk.

Sinds 1 januari kijk ik nog maar eens per dag op Facebook. Ik heb sindsdien twee keer iets gepost, waarop weinig mensen reageerden. Het werd wel geliket maar niet echt veel. Dat is niet erg. ...Wel is het gek dat een vergelijkbare status een half jaar geleden, toen ik heel vaak op de site zat, 11 likes kreeg of misschien 38.

Ik heb het gevoel dat ik door zelf weinig te kijken, ook minder ‘gepusht’ wordt door Facebook in de newsfeed. Alsof we onze band een beetje aan het verliezen zijn, Facebook en ik. Alsof hij tegen me zegt: ja als je minder langskomt moet je het zelf maar uitzoeken met je praatjes en je foto’s, ik doe geen moeite meer. Wat me bovendien nogal ergert is dat als ik wel kijk, dat ik maar van een paar mensen iets te zien krijg. Altijd dezelfde. Van sommige vriendinnen wiens leven ik graag volg, zie ik echt nooit een foto of verhaal. Van andere heel oninteressante mensen zie ik alles.

Al mijn vermoedens blijken te kloppen. Facebook selecteert voor ons, en we hebben er geen invloed op. Het is afhankelijk van likes van anderen en van een soort commercieel model waarmee zij zelf het meeste geld verdient, volgens henzelf en volgens onderstaand filmpje genaamd ‘The Problem With Facebook’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter of Instagram: netwerken waar je gewoon alles te zien krijgt van iedereen die je volgt. Alles is soms te veel, maar in ieder geval kun je dan zelf bepalen wat je de moeite waard vindt.

Alles bij de bron: HPdeTijd