Apple zegt dat het alle apps keurt om te voorkomen dat er kwaadaardige software doorheen glipt, die informatie steelt of toestellen onklaar maakt...
...De Electric Frontier Foundation (EFF), BOF in de VS, vroeg het contract op bij NASA, nadat de Amerikaanse ruimtevaartdienst een app goedgekeurd had gekregen. Het contract verbiedt ontwikkelaars apps te maken die Apple’s software of hardware verandert. Het bedrijf behoudt zich het recht voor apps te weigeren, ook als die aan alle voorwaarden voldoen.
...Apple hield tot nu toe vol dat het kraken juridisch ontoelaatbaar was, maar het U.S. Copyright Office maakte daar eind vorige maand korte metten mee. Het bureau oordeelde dat gsm-bezitters hun toestellen wel degelijk mogen ‘openbreken’ om er legaal verkregen software op te zetten of van belaanbieder te veranderen.
Apple staat nu in de schijnwerpers, maar het is niet de enige fabrikant die ‘oneigenlijk’ gebruik van zijn toestellen tegengaat. De nieuwste Droid, het mobieltje van Motorola met besturingssoftware van Google, heeft een chip aan boord die aanpassingen blokkeert. Een update voor de software op Sony’s PlayStation 3 maakte in maart een einde aan de mogelijkheid om een andere computermotor (Linux) op de spelcomputer te installeren. Nintendo ververst geregeld de software voor zijn DS- en Wii-spelcomputers om het gebruik van kopieën van games tegen te gaan.
Lees het volledige artikel bij de bron; www.volkskrant.nl