Op last van de rechtbank in Lübeck is de homepage van de Duitse Wikipedia-site gesloten. De directe toegang tot de encyclopedie is gesloten omdat de politicus Lutz Heilmann het niet eens was met zijn biografie op Wikipedia. De Duitse versie van het collaboratieve naslag werk is wel toegangelijk via de.wikipedia.org.

Lees het orginele artikel in deze nieuwsfeed op het weblog 'digitale zaken' van Marie José Klaver bij NRC Handelsblad

Op last quadriga.jpgvan de rechtbank in Lübeck is de homepage van de Duitse Wikipedia-site gesloten. De directe toegang tot de encyclopedie is gesloten omdat de politicus Lutz Heilmann het niet eens was met zijn biografie op Wikipedia. De Duitse versie van het collaboratieve naslag werk is wel toegangelijk via de.wikipedia.org. Het is alsof Heilmann, parlementslid voor Die Linke, slechts de keuze had uit twee soorten van negatieve pr: een kritisch artikel over zijn Stasi-verleden op Wikipedia of de toegang tot Wikipedia.de laten blokkeren, schrijft Der Spiegel ironisch. In de tweede zin van het lemma over Heilmann in Wikipedia staat: “Heilmann ist der erste ehemalige hauptamtliche Mitarbeiter des Ministeriums für Staatssicherheit (MfS) der DDR, der in den Bundestag eingezogen ist.” Nu is hij dus ook de eerste parlementariër van een democratisch land die Wikipedia liet verbieden.

Juridisch gezien zijn Wikimedia Deutschland, de eigenaar van www.wikipedia.de, en de Amerikaanse Wikimedia Foundation, eigenaar van wikipedia.org, gescheiden eenheden. Daarom kan Heilmann niet de gehele Duitse Wikipedia, die onder wikipedia.org valt, verbieden.

Ironisch genoeg, ontving Wikipedia in augustus de Duitse prijs Quadriga. Deze prijs wordt sinds de Dag van de Duitse Eenheid toegekend aan mensen en organisaties die blijk hebben gegeven van exemplarische moed en visie. Wikipedia-oprichter Jimmy Wales nam de prijs in Berlijn in ontvangst. Het prijzengeld ging naar de Duitse vereniging Wikimedia.

(Foto van Thierry)


Posted: 2008-11-16 11:55:41


Lees verder...


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha