Providers in Ecuador blijken op verzoek van de overheid sites te blokkeren zonder hier verder ruchtbaarheid aan te geven. Dit kwam aan het licht via een uitgelekte memo over een fout waardoor kortstondig Youtube en Google geheel onbereikbaar waren. De memo van de technicus kwam in handen van de journalistieke klokkenluiderplatforms Associated Whistleblowing Press en Ecuador Transparente. Het incident werd gemeld aan het Network Operations Center van het land.

Dat liet de technicus weten dat de oorzaak lag bij een besluit van de Association of Internet Providers of Ecuador, of Aeprovi. Die overkoepelende organisatie van providers in het land had "op verzoek van de overheid de toegang tot bepaalde sites geblokkeerd." Bij die ingreep was echter iets fout gegaan waardoor Google en Youtube onderdeel waren geworden van de blokkade. 

Dat de overheid van Ecuador in principe de mogelijkheid heeft domeinen te blokkeren blijkt daarnaast uit een slide van EcuCERT, het Computer Emergency Readiness Team van het land, waarin staat dat Aeprovi op verzoek domeinen kan blokkeren in de strijd tegen piraterij. Niet bekend is welke sites de overheid in het Zuid-Amerikaanse land blokkeert, op welke manier en hoe vaak dat gebeurt, bij welke omstandigheden en onder welke voorwaarden dit gebeurt. 

Hoewel niet bekend is welke site bij het incident geblokkeerd werd, is het volgens AWP opvallend dat deze plaatsvond een dag nadat het Twitter-account van de president van de republiek doelwit van een hack was en op de dag dat Anonymous op een pagina van Blogspot, het blogplatform van Google, interne mails van het hoofd van het ministerie van Veiligheid publiceerde. Critici zijn nu bezorgd over misbruik van de blokkademogelijkheid nu deze uit het zicht, buiten een onafhankelijke partij om en zonder grondslag of regelgeving wordt toegepast.

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha