De Nederlandse politie heeft naar eigen zeggen een nieuw wapen in de misdaadbestrijding: de deurbelcamera. Zulke camera’s zijn al een tijdje in opmars bij onze noorderburen. “Het zou mooi zijn als iedereen zo’n camera heeft”, zegt Sybren van der Velden Walda, projectleider woninginbraken bij de Nederlandse politie in het Algemeen Dagblad.

Ook in België schaffen steeds meer gezinnen een eigen bewakingscamera aan. In 2021 waren 91.278 privécamera’s, waaronder deurbelcamera’s, geregistreerd bij de FOD Binnenlandse Zaken. Inmiddels zijn dat er 172.614: bijna 90 procent meer. De politie ziet het ook bij ons graag gebeuren.

Matthias Dobbelaere-Welvaert, privacyexpert en directeur van stichting The Ministry of Privacy, begrijpt dat de politie er een handig hulpmiddel in ziet. “Als iedereen zo’n camera ophangt, beschikt de politie over een gigantisch surveillancesysteem waar het zelf niets in moest investeren."

Voor wie zelf zo’n bel heeft hangen, laten de voordelen zich raden. Daartegenover staan de zorgen van buurtbewoners en argeloze voorbijgangers, die het gevoel hebben dat ze bespied worden door al die extra ogen. “Het is al jaren een van de thema’s waarover we de meeste vragen of verzoeken om bemiddeling krijgen”, zegt Aurélie Waeterinckx, woordvoerder van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).

De regelgeving in ons land is nochtans duidelijk. “Het is niet de bedoeling dat je met zo’n camera de hele dag de openbare weg of de tuin van je buur zit te filmen”, zegt Waeterinckx. “Toch stellen we vast dat veel mensen daarvan niet op de hoogte zijn.”

Dat maakt volgens Vincent Böhre, jurist en directeur van de organisatie Privacy First, de oproep van de Nederlandse politie problematisch. “Eigenlijk is dit een vorm van opruiing. De politie mag burgers niet oproepen om zulke camera’s te gebruiken om de straat te helpen bewaken, want dat gebruik gaat in tegen de wet.”

De vraag is wel: hoeveel zorgen moet je je maken over die alziende deurbellen in je straat, als je zelf niks te verbergen hebt? En is een inbraak geen veel grotere schending van je privacy?

“Je moet het volledige plaatje bekijken”, zegt Dobbelaere-Welvaert. “Naast deurbelcamera’s hangen er inmiddels overal ANPR-camera’s. Nu de Europese Unie ook de deur openzet om gezichtsherkenning te gebruiken, moet je vaststellen dat je als burger eigenlijk overal gevolgd kunt worden.”

Volgens hoogleraar informatierecht Kristina Irion (Universiteit van Amsterdam) brengen de deurbelcamera’s ook een ander, minder zichtbaar gevaar met zich mee. De beelden die zo’n camera maakt, worden op buitenlandse servers opgeslagen. Die gegevens worden ook niet standaard versleuteld, waardoor ze gebruikt kunnen worden om advertenties op maat te maken.

Inmiddels zijn gevallen bekend van hackers die de camera-app overnemen en via de speaker doodsbedreigingen uiten. En zo worden de bespieders opeens zelf bespied. “Ook al creëren die camera’s een zeker veiligheidsgevoel, je stelt je dus ook bloot aan nieuwe gevaren”, zegt Irion.

Alles bij de bron; deMorgen