Vanaf vandaag is hij voor Nederlandse consumenten te bestellen: de Nest Hello, een deurbel met ingebouwde HD-camera. Met deze slimme deurbel kun je op jouw smartphone, tablet of tv in high definition zien wie er voor de deur staat en ermee communiceren.

Deze deurbel 2.0 is bel, bewakingscamera en nachtkijker ineen, die automatisch een melding stuurt als hij een bijzondere activiteit of beweging registreert. Bovendien kun je met een abonnement beelden tot wel dertig dagen terugkijken. Met een zogenoemd Nest Aware-abonnement (vanaf 5 euro per maand) krijgt het gadget ook extra kunstmatige intelligentie van de cloud, en kun je hem leren gezichten te herkennen, zodat je concrete meldingen krijgt als bijvoorbeeld je schoonvader, de buurman of de schoonmaakster voor de deur staat.

Erg handig allemaal, maar tegelijkertijd raakt het ook aan de privacydiscussie. De deurbel staat namelijk continue aan - ook als hij niet wordt ingedrukt - en de geregistreerde beelden belanden op de externe servers van Google, waarvan Nest bedrijfsonderdeel is en dat niet bepaald geassocieerd wordt met het begrip privacy. 

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: ,,Wat mij het meeste zorgen baart, is dat deze zogenaamde 'deurbel' - een erg eufemistisch label - een van de vele manieren is waarmee Google informatie verzamelt. Data waar de gebruiker zelf niets over heeft te zeggen en die het bedrijf gebruikt om nog betere voorspelmodellen te maken en zo te gelde te maken.'

Alles bij de bron; BNdeStem


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!