De politie wil dit jaar al drones inzetten voor politiewerk, zoals het monitoren van grote mensenmassa's en het oplossen van misdrijven aldus de NOS. Wanneer de eerste politiedrones zullen vliegen is nog onbekend. De korpsleiding neemt er waarschijnlijk in de loop van dit jaar een besluit over.

Dit soort nieuwe technieken leveren ook altijd nieuwe dilemma's op over privacy. Moeten burgers hun verwachtingen omtrent privacy aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden ? Martin Hemmer, van AKD advocaten en notarissen, werd over de privacy-aspecten van drones bij de politie geïnterviewd door de NOS. Hij schreef er ook een blog over. Hij stelt dat het bij evenementen voor bezoekers duidelijk moet zijn dat drones worden ingezet. "Om minder impact te hebben op de privacy, kunnen ook drones ingezet worden met camera's die niet zo gedetailleerd beeld opnemen. Als van minder gedetailleerde beelden gebruik wordt gemaakt, zal de inzet eerder als proportioneel worden gezien." Soms is de oplossing wat minder voor de hand liggend, maar wel haalbaar. Je kunt drones immers ook uitrusten met camera's die alleen een warmtebeeld maken. Je hoeft bij openbare orde doelen vaak niet te weten wie in beeld is, maar alleen maar inzicht te hebben in hoeveel mensen er zijn.

Volgens Hemmer moet de inzet van drones proportioneel zijn. Er moet ook rekening worden gehouden met de belangen van mensen die niet worden gezocht. 

Alles bij de bronnen;  NOS, Security, SlimBekeken