Hoe uitnodigend een picknicktafel met dit prachtige weer ook kan zijn, de meeste mensen willen aan één specifieke tafel niet zitten. In het Brabantse Bosschenhoofd staat een bankje onder een gigantische reclamezuil mét beveiligingscamera. De mensen langs de route zijn er niet van gecharmeerd: "Ik heb het gevoel dat ik hier bespied word."

De beveiligingscamera hangt daar om onverlaten te weerhouden om de mast te gebruiken als klimtoestel. Onbedoeld houdt hij ook anderen in de gaten. "De camera staat zo dichtbij, het is bijna intimiderend. Dan fiets ik liever een paar honderd meter verder door. Een beetje privacy is wel zo prettig als je even wil uitrusten. Om maar niet te spreken over een vrijpartijtje", grapt een voorbijganger....

...Op dit moment staan er 280 duizend camera's geregistreerd bij de politie. 7 procent is van de overheid, bijvoorbeeld gemeenten. 17 procent is van particulieren, iemand die een camera bij de voordeur heeft hangen. De rest is van de branche, denk hierbij aan bouwbedrijven of winkeliers. Volgens de politie staan lang niet alle camera's geregistreerd. Zij schatten het totale aantal op anderhalf tot twee miljoen beveiligingscamera's.

"Mensen worden steeds meer gefilmd dan ze denken. Je wordt overal bespied, ook bij voordeuren. We hebben hier strikte privacywetgeving en de beelden mogen dan ook niet langer bewaard blijven zodat het niet te pas en te onpas gebruikt kan worden. Maar wie zegt dat al deze burgers zich aan de regels houden". En dat is dus precies de reden, dat mensen het picknickbankje in Bosschenhoofd met rust laten. "Dat bankje staat hier op een mooie plek, maar mooi niet dat ik daar ga zitten. Je weet niet door wie of wat je gefilmd wordt", vertelt een fietser.

Alles bij de bron; RTL