Openbare ruimtes in Brussel worden inmiddels door 1.365 bewakingscamera’s gecontroleerd. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het departement menselijke geografie van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Het merendeel situeert zich in het stadscentrum.

De camera’s werden geïnstalleerd door de politiezones en de gemeenten, maar ook door mobiliteitsorganisatie Mobiris. In de berekening is bovendien geen rekening gehouden met de 1.800 camera’s die door de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB) werden geïnstalleerd.

“De videobewaking werd in Brussel in het begin van de jaren negentig geïntroduceerd, maar is nu een frequent fenomeen geworden,” benadrukken de onderzoekers. “Wanneer geen rekening wordt gehouden met de systemen van de politiezones, kunnen bijna achthonderd bewakingscamera’s worden geregistreerd. Dat betekent ongeveer een verviervoudiging op tien jaar tijd.”

“De grootste concentraties worden opgetekend in het oude stadscentrum. Nagenoeg op elke straathoek kan een politiecamera’s worden opgemerkt, maar daarmee hoopt men vooral de toeristen gerust te kunnen stellen. Die operatie maakt deel uit van de strategie van de overheid om het imago van Brussel te herstellen.” “Daarnaast moet echter ook een opmerkelijke aanwezigheid van camera’s worden gemeld in dichtbevolkte buurten met een belangrijke migrantenpopulatie, zoals Matonge, Sint-Joost, Anneessens of Molenbeek, die tot de meest achtergebleven wijken van de hoofdstad moeten worden gerekend,” zegt Corentin Debailleul. Een aantal gemeentes, zoals Oudergem, kennen geen enkele videobewaking.”

In de toekomst zijn door de politie nog minstens honderdtachtig bewakingscamera’s, vooral in de wijk Midi, gepland.

Bron; Express [Thnx-2-Luc]