Gemeenten hebben in toenemende mate last van het illegaal storten van grofvuil bij afvalcontainers. Zo steeg in Rotterdam het aantal meldingen van afval naast containers explosief: van nog geen 2000 in 2013 tot meer dan 22.000 in 2017. Bijna de helft (49 procent) van de Rotterdammers ervoer in 2018 vaak overlast van vuilnis naast containers, bleek uit onderzoek van de gemeente.

In Almelo, Tilburg en Rotterdam hangen sinds kort bewakingscamera’s bij ondergrondse afvalcontainers. Een gemeente waar cameratoezicht werkt is Venray: daar halveerde het aantal dumpingen bij een afvalinzamelpunt. Ook werden er al bekeuringen uitgeschreven. 

Gemeenten mogen echter niet zomaar camera’s ophangen: daarvoor is onder meer toestemming van het Openbaar Ministerie nodig. Ook moet een gemeente kunnen aantonen dat cameratoezicht noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde. Vaststellen dat de afvalproblematiek zo ernstig is dat het de inbreuk op de privacy rechtvaardigt, zou in de praktijk lastig zijn, schreef het kenniscentrum Gemeente Schoon.

Het privacyvraagstuk zorgt inderdaad voor tweespalt tussen gemeenten zo schoten de gemeentebesturen van Leeuwarden en Breda cameratoezicht recentelijk af. De overlast door afvaldump staat volgens het college in Breda niet in verhouding tot de inbreuk op de privacy van alle mensen die gebruikmaken van de containers. 

Stichting Privacy First vindt cameratoezicht bij afvalcontainers overmatig en schendend “Nu worden ook alle mensen die netjes hun afval wegbrengen gefilmd, daar zijn wij tegen.” De organisatie vreest dat camera’s in de toekomst ook voor andere doeleinden worden ingezet.

Die ongerustheid is terecht, stelt Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en recht aan de TU Delft. “Als men de beschikking heeft over camerabeelden is de verleiding groot om ze vaker te gebruiken of om later bijvoorbeeld zaken als gezichtsherkenning in te bouwen. Daarmee verliest de technologie zijn onschuld”, zegt hij. 

Alles bij de bron; Trouw