Frankrijk overweegt een uitbreiding van de openbare surveillance in Parijs voor de Olympische Zomerspelen van 2024. Senatoren stemmen vandaag op een wet waarmee de overheid tijdelijke bevoegdheid kan krijgen om camerasystemen op schaal in te zetten voor het identificeren van verdacht gedrag.

Het plan leidt tot verzet van privacy-activisten. “De Olympische Spelen worden gebruikt als voorwendsel om maatregelen te nemen waar de industrie al jaren op wacht”, zei Bastien Le Querrec van digitale rechtenorganisatie La Quadrature du Net, die campagne voert tegen algoritmische videosurveillance.

Critici vrezen dat de wet op lange termijn ongewenste surveillance veroorzaakt. Naast sportevenementen noemt het wetsvoorstel “feestelijke” en “culturele” bijeenkomsten, wat vragen oproept over de toekomst van AI-systemen die voor de Olympische Spelen zouden worden ingekocht.

Daarnaast staat het wetsvoorstel “experimenten” met bewakingssystemen toe. Bovendien loopt de voorgestelde proefperiode pas in juni 2025 af, tien maanden na de laatste sportwedstrijden.

Alles bij de bron; Techzine