Het speet hem echt hoor, maar hij moest het even gezegd hebben: het waren fantastische beelden. De Zuid-Afrikaans freelance cameraman die eind juni een zelfgemaakte drone richting het ziekenhuisbed van Mandela vloog, had heel wat uit te leggen aan de politie. Want, zo zeiden de autoriteiten, met zo'n ding hier rondvliegen, dat kon niet zomaar zonder vergunning. Waar staat dat dan, vroeg de cameraman. Nergens, zo bleek.

...Het gebruik van drones voor journalistieke doeleinden roept veel vragen op, zo bleek ook al uit het incident bij Mandela's ziekbed. Drones bevinden zich juridisch in een grijs gebied. Want wat is het verschil tussen een helikopter en een drone? Wanneer wordt een radiografisch bestuurbaar speelgoedvliegtuigje een drone? En mag je zomaar naar een slaapkamer, laat staan een ziekenhuisbed, vliegen om beelden te schieten?

Allemaal vragen waar (nog) geen eenduidig antwoord op te geven is. Ook in Nederland zijn geen specifieke wetten voor het journalistieke gebruik van drones. Tot dusver geldt de algehele wetgeving voor luchtfotografie. Dus niet boven een legerbasis met een drone maar wel boven een demonstratie op een plein.

Alles bij de bron; Volkskrant