Wie goed oplet, ziet ze overal. In parkeergarages, aan gevels, laatst zat ik op een terras en zelfs daar hing een klein zwart bolletje. De beelden werden 48 uur bewaard vertelde de barman ons. Hij wist niet zeker of er ook geluid bij zat.

Het is een trend, aldus onderzoek van De Groene Amsterdammer. In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Meer dan 35 procent van de werkgevers leest de e-mails van hun personeel. Er worden telefoongesprekken afgeluisterd, kluisjes opengebroken, een enkeling maakt zelfs gebruik van gps-trackers.

Ondertussen tapt de overheid nergens zo veel telefoongesprekken af als hier, in Nederland. Niet relatief, maar absoluut. Wat internettaps betreft maakte demissionair minister Hillen afgelopen donderdag bekend dat de militaire inlichtingendienst af en toe de wet overtreedt en dat de wet daarom moet worden aangepast.

In de kantine van het nrc.next-kantoor bijvoorbeeld, daar staart de camera je recht in het gezicht. Wat daar hangt is namelijk een plaatje van een camera. Het is de suggestie dat je bekeken wordt. Ter preventie, omdat er geen caissière van vlees en bloed meer zit en iedereen zelf aanslaat wat hij uit de vitrines heeft gepakt. 

Of er nu wel of geen camera is, of die nu filmt of niet, het maakt niet uit. Er hoeft helemaal geen Big Brother te zijn. Het feit dat we denken dat Hij er is, werkt disciplinerend genoeg. 

Alles bij de bron; nrcnext

 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!