Aan de achterkant worden volgens NS tweehonderd keer per dag poortjes geforceerd geopend, het noodalarm met regelmaat misbruikt en hangjongeren zorgen voor overlast.
„Veiligheid is een basisrecht ten koste van alles”, stelt Gert-Martin Koster uit Enkhuizen. „Privacy van relschoppers en vandalen is van ondergeschikt belang.” Een groot aantal stemmers vindt ieders privacy van ondergeschikt belang.
Paul vindt camera’s op zich geen probleem: „Privacy wordt pas geschonden - als daar al sprake van is - wanneer de beelden openbaar worden gemaakt. Dat gebeurt alleen als er strafbare feiten gepleegd worden - en dan nog slechts in uitzonderlijke gevallen.”
A.W. den Hollander uit Hoogkarspel ziet geen enkel probleem in het filmen van wat gebeurt in de openbare ruimte: „In de treinen hangen sinds vele jaren camera’s en daar is volgens mij tegenwoordig nooit discussie over. Het lijkt mij omwille van de veiligheid goed dat de NS ook extra camera’s op de stations hangt. Misschien is het nog beter om straatcoaches en spoorwegpolitie te laten patrouilleren, al zal dat door tekort aan personeel geen haalbare kaart zijn.”...
...Slechts twee tegenstemmers gaven hun motivatie. Een anonieme vraagt zich af waar het eindigt. „Waar ligt de grens? Privacy is ook veiligheid. Er zijn alternatieven, maar die kosten geld. Eigenlijk is de stelling: geld gaat boven privacy. Daar doe ik niet aan mee.”
Dirk overweegt: „Tweehonderd keer per dag zou een poortje worden opengetrapt. Als politie, gemeentelijke handhavers of NS-personeel bij dergelijke aantallen al niet in staat zijn op te treden, zullen camera’s ook niet helpen.”
Alles bij de bron; NHD