Tien experts hebben zich gebogen over de vraag of de vormgeving van camera's en informatiebordjes invloed heeft op het gedrag van voorbijgangers en plegers van criminaliteit. Hun antwoorden zijn gebundeld in een 'virtueel' boek....
...Zo geeft Paul Peters van de HTM aan dat de eerste camera's in de Haagse trams precies het tegenovergestelde bereikten dan wat ze moesten doen. Ze lokten vernielingen uit en gaven brave reizigers een onveilig gevoel. Om de vernielingen te stoppen en reizigers een veilig gevoel te geven zijn de camera's en informatiestickers anders vormgegeven.
Ook verkeerscamera's van Gatso hebben een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger stonden de 'flitspalen' letterlijk op een paal aan de kant van de weg. Ze waren vaak het mikpunt van agressie van boze automobilisten. Inmiddels zijn de camera's zo klein geworden dat ze prima kunnen worden 'weggewerkt' achter bijvoorbeeld een stoplicht. Maar, zo vraagt Philip Wijers zich af, raak je daarmee niet het preventieve effect kwijt?
De bundel staat vol met dit soort verhalen. Ook meer filosofische en theoretische bespiegelingen krijgen de ruimte.
Alles bij de bronnen; slimbekeken & VeiligOntwerp&Beheer