Kortrijk maakte afgelopen donderdagavond geen al te beste beurt in de eerste aflevering van de documentaire Privacy & ik van VRT-journalist Tim Verheyden

Onze stad bleek 210 veiligheidscamera’s te tellen en dat zonder duidelijk plan of strategie. Tim Verheyden vroeg zich onder andere af waarom het acht maanden moest duren voor burgemeester Ruth Vandenberghe een interview wilde geven. “En waarom moet er eerst een documentaire komen over privacy vooraleer er een visie wordt uitgewerkt?” Een vraag die de Kortrijkse oppositiepartijen zich ook blijken te stellen. 

“Met CD&V Kortrijk vragen we al jaren om meer middelen voor ogen en minder te investeringen in lenzen: Preventie ligt in buurten, dichtbij mensen én met mensen. Camera’s kunnen nuttig zijn in een veiligheidsbeleid, maar omdat er geen visie is, ontbreekt ook elk gesprek over het nut en de proportionaliteit van al deze camera’s.” aldus fractieleider Hannelore Vanhoenacker. Een idee dat veiligheidsexperten ook al opperden.

“De documentaire maakt brandhout van het camerabeleid van de stad. Er is geen bewijs dat camera’s werken om criminaliteit te voorkomen of dat ze meer zaken helpen oplossen. Daartegenover staat een zeer grote kost en een verlies van privacy”, vult haar collega Matti Vandemaele van Groen Kortrijk aan.

Aan de kant van het stadsbestuur bleef het opvallend stil. Enkel Axel Ronse (N-VA), schepen van Cultuur liet van zich horen op sociale media, "....Hoeveel moordenaars, verkrachters, sluikstorters, … werden al gepakt via camera’s? Inderdaad, veel.”

Hoeveel moet blijken uit een rapport (snel in elkaar geflanst om Tim Verheyden tevreden te stelen) dat het stadsbestuur vrijdag naar de pers stuurde, "...Het heeft ertoe bijgedragen dat de ophelderingsgraad in Kortrijk sterk toegenomen is en ver boven het nationaal gemiddelde ligt”, klinkt het daar.

Opvallend genoeg denken de Kortrijkzanen er het hunne van. Je leest hier hun reacties.

Alles bij de bron; KW [gratis registratie noodzakelijk]