Inmiddels hangen er in Nederland zo'n anderhalf miljoen bewakingscamera's, blijkt uit de inventarisatie Cameratoezicht in Nederland.

De overheid zet camera's in voor allerlei doelen: toezicht, handhaving en opsporing. Bij de overheid horen in dit geval: politie, gemeenten, defensie, ambulances en de Belastingdienst. Er zijn ongeveer 5.000 van dit soort overheidscamera's in Nederland.

Private en semi-publieke instanties gebruiken naar schatting zo'n 50.000 camera's, bijvoorbeeld voor verkeerstoezicht en in het openbaar vervoer. Maar ook dat aantal valt in het niet bij het aantal bewakingscamera's in winkels, op parkeerterreinen en op bedrijventerreinen. Bijna elke geldautomaat heeft inmiddels een camera, net als bijna elk benzinestation.

De meeste bewakingscamera's filmen in besloten of niet-openbare ruimtes. Naar schatting zijn er tussen de 350.000 en 700.000 camera's die (een stukje van) de openbare weg in beeld brengen. De Inventarisatie Cameratoezicht in Nederland is uitgevoerd door Sander Flight van DSP-Groep.

Alles bij de bron; SecManagement