De belangrijkste beroepsverenigingen van artsen en geneeskundekoepels weigeren om een gedragscode voor het uitwisselen van elektronische patiëntendossiers te laten toetsen door privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De code regelt hoe de beveiliging moet zijn van internetverkeer met zeer persoonlijke medische gegevens.

In de code, die in 2013 is afgesloten en vorig jaar is aangepast, staat onder meer wie de juridische eigenaar is van de patiëntendossiers. Ook staan er technische specificaties in die gebruikt moeten worden voor een veilige uitwisseling van de gegevens. Zo moet onder meer terug te vinden zijn wie er in een dossier heeft gekeken. 

In juni 2014 ondersteunde een Kamermeerderheid een oproep van PvdA-Kamerlid Bouwmeester en CDA’er Bruins Slot om de afspraken over de gegevensbeveiliging te laten controleren door het CBP. Minister Schippers (Volksgezondheid) vroeg hierom bij de beroepsverenigingen, maar die weigeren.

Daarover zijn Bouwmeester en Bruins Slot laaiend. „Het gaat hier om de meest gevoelige gegevens die er over mensen worden bijgehouden”, zegt Bouwmeester. „Hoe haal je het dan in je hoofd om dit verzoek te weigeren? Het CBP is de grote specialist op privacygebied. Hebben de artsen iets te verbergen?”

Ook minister Schippers krijgt er stevig van langs van het PvdA-Kamerlid. „In plaats van dat de artsen onder druk zet, neemt ze de weigering voor kennisgeving aan.” In een debat vandaag eist het tweetal dat de bewindsvrouw alsnog afdwingt dat het CBP de gedragscode toetst.

Alles bij de bron; Telegraaf