Veel psychiaters en psychotherapeuten zijn de bemoeienis van de verzekeraars met hun praktijk en hun behandelingen beu. Ze weigeren contracten met hen te tekenen. Veel van deze zorgverleners zijn beter af zonder contract, omdat ze dan niet vastzitten aan de behandelplafonds die verzekeraars opleggen. En niets te maken hebben met de regelzucht die ze de verzekeraars verwijten.

 De 'contractweigeraars' zitten nog wel in het verzekeringssysteem. De patiënt krijgt een rekening, met daarop de diagnose, die hij kan declareren bij de verzekering. De verzekering betaalt dan tot 75 procent van de kosten. Maar de verzekeraar voert vervolgens steekproefsgewijs controles uit bij de zorgverlener. Tot grote irritatie van die zorgverleners.

Het zijn onder meer deze controles die een klein deel van de psychotherapeuten tot een radicalere stap hebben gebracht. Zij waarschuwen elke patiënt van tevoren dat ze niet meewerken met verzekeraars en dat ze niet de diagnose op de rekening zetten. En dat de patiënt er dus van moet uitgaan dat hij zelf de rekening moet betalen.

 Deze groep, deels georganiseerd rond website devrijepsych.nl van psychiater Kaspar Mengelberg, vindt ook dat de privacy van hun patiënten bij de verzekeraars niet gewaarborgd is. Daarom, zegt Mengelberg, zal hij nooit de diagnose doorspelen aan de verzekeraar. Verzekeraars zouden ook de rekeningen moeten betalen waarop de zorgverlener geen diagnose zet. Dat is na lange strijd door de rechter bepaald. Maar volgens Mengelberg doen ze dat niet. 'Op een enkele na. De meeste verzekeraars saboteren die verplichting en ze vergoeden niet.'

Hedemann van Menzis spreekt dat tegen. 'Wij wijzen vergoeding niet af als er geen diagnose op de rekening staat. Maar we controleren wel of er sprake was van verzekerde zorg.' Dat betekent dat er wel controle is, onder meer op de verwijzing van de huisarts.

Alles bij de bron; Volkskrant