Het programma De Privacytest, dat maandagavond werd uitgezonden op NPO 3, blijkt zelf de privacy van nietsvermoedende Instagram-gebruikers te hebben geschonden. In De Privacytest moesten een studiopubliek en kijkers thuis hun eigen kennis over privacykwesties testen.

Om de vragen kracht bij te zetten, werd de hulp van ethisch hacker Wouter Slotboom ingeroepen. Aan het eind van de uitzending toonde hij Instagram-foto's van rijbewijzen en sleutels, met de waarschuwing dat zulke foto's door kwaadwillenden kunnen worden gebruikt om identiteitsdiefstal te plegen of om kopieën van sleutels te maken.

De rijbewijzen werden onherkenbaar in beeld gebracht, maar de sleutels waren wel herkenbaar. Ook gebruikersnamen en profielfoto's waren herkenbaar in beeld. In totaal kwamen foto's afkomstig uit meer dan tien profielen voorbij. Verschillende rijbewijsfoto's die in de uitzending werden gebruikt, waren ook op Instagram zodanig aangepast dat er geen gevoelige gegevens op te zien waren. NU.nl vond op basis van de uitzending echter nog wel één rijbewijsfoto waarop een burgerservicenummer te zien was, omdat de naam van de Instagram-gebruiker duidelijk in beeld kwam.

"We hebben voor nu even besloten de uitzending van Uitzending Gemist te halen", zegt een woordvoerder . Volgens haar waren de foto's van sleutels niet onherkenbaar gemaakt, omdat de resolutie op televisie te laag was om misbruik mogelijk te maken. Het was echter nog wel mogelijk om via de gebruikersnamen van gebruikers een foto in hogere kwaliteit op te zoeken. "Daar hadden we even goed naar moeten kijken. Uiteindelijk doen we dit natuurlijk om awareness voor privacy te creëren", besluit de woordvoerder.

Alles bij de bron; NU