Sinds 1 juli jl. word je als automobilist in Amsterdam verplicht om je kenteken in te voeren als je in de stad wilt parkeren. Ondanks dat je je parkeergeld betaalt en dus aan je verplichtingen voldoet krijg je een boete als je het kenteken niet invoert.  Daarnaast haalt de gemeente alle parkeerautomaten weg en is elektronisch betalen via de telefoon zometeen de enige betaalwijze. 

Vervolgens vindt de gemeente het geen enkel probleem de parkeergegevens van ons als burgers te delen met andere instanties zoals de Belastingdienst. Hierin zit niet zozeer dat de privacy wordt geschonden door het uitwisselen van deze gegevens als wel dat de privacyschending al start bij het verzamelen. Ongekend!

Privacy First staat voor eigen keuzes in een vrije omgeving. Met daarin het recht op anonimiteit van iedere burger die nergens van verdacht wordt. Door deze maatregelen van de gemeente Amsterdam vindt ons inziens een grove schending van het recht op privacy plaats:

1) De burger heeft het recht op anonimiteit, zeker in de openbare ruimte. Voor parkeren zijn andere alternatieven om het controlewerk op betaling te vereenvoudigen, bijvoorbeeld door parkeervaknummers in te voeren.

2) De burger heeft recht om met wettige betaalmiddelen die anonimiteit verschaffen – zoals contant geld – te betalen voor overheidsdiensten.

3) De burger die betaald heeft voor zijn parkeerbewijs is niet verplicht zich te legitimeren, noch via kenteken, mobiel telefoonnummer of anderszins.

4) De overheid heeft geen enkel recht om de gegevens van kentekens op te slaan, of zij nu verkregen zijn door parkeerautomaten of camera’s, anders dan het tegen een controlelijst te matchen van met rede verdachte kentekens.

5) De gemeente heeft geen enkel recht gegevens die te maken hebben met parkeer- of mobiliteitsgedrag van burgers in de openbare ruimte in te zetten tegen diezelfde burger om als bewijs voor vermeende misstanden aan te voeren, zie de Belastingdienst.

Al deze acties van de gemeente Amsterdam komen op Privacy First erg ondoordacht en onverantwoord over en druisen volledig in tegen alle rechtsprincipes die gelden voor gewone burgers. Wij kunnen de noodzaak van deze acties niet achterhalen, de maatregelen zijn niet proportioneel, er is geen subsidiariteit (privacyvriendelijk alternatief) toegepast en tevens is sprake van function creep (doelverschuiving).

Wij roepen daarom alle burgers op om een schriftelijk protest tegen kentekenparkeren in te dienen bij burgemeester Van der Laan. Iedereen kan vanaf vandaag bijgaande model-protestbrief downloaden op onze website onder Acties: “Zeg nee tegen kentekenparkeren!” Burgers kunnen deze brief eventueel zelf aanpassen of aanvullen. De brief is ook in andere gemeenten dan Amsterdam te gebruiken, simpelweg door de adressering en aanhef te veranderen. De brief is tevens te gebruiken door mensen die een boete hebben gekregen omdat ze hun kenteken bewust niet hebben ingevoerd, of die weigeren voor hun parkeerplek te betalen wegens gebrek aan wettige betaalmogelijkheden met contant geld. Privacy First steunt al deze mensen in hun burgerlijke ongehoorzaamheid en bereidt bovendien een rechtszaak tegen kentekenparkeren voor. Door een donatie van 50 euro kan iedere burger mede-eiser in deze rechtszaak worden.

De docprotestbrief en het docbezwaar tegen een boete