Meer dan veertig organisaties, waaronder Mozilla, Proton, Tor Project, Mullvad VPN en Threema, hebben wereldleiders vandaag in een open brief opgeroepen om encryptie, vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechten te beschermen.

Aanleiding is allerlei wetgeving die in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de maak is en volgens de briefschrijvers een bedreiging voor encryptie en het recht op privacy vormt.

Het gaat dan om de Online Safety Bill in het VK, de Lawful Access to Encrypted Data Act en EARN IT bill in de VS en het scanplan van de Europese Commissie om alle berichten en ander verkeer van Europese burgers te inspecteren...

...De briefschrijvers stellen dat velen in de Europese Unie, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië versleutelde diensten willen dwingen om hun encryptie te backdooren of anders toegang tot versleutelde diensten zoals Tor, Signal en Tutanota te blokkeren. De organisaties roepen democratische leiders dan ook op om niet het pad van autoritaire regimes zoals Rusland en Iran te volgen, die actief de toegang van burgers tot versleutelde diensten beperken.

"Bescherm encryptie en houd het mensenrecht op privacy in stand. Dit is essentieel voor online veiligheid, vrijheid, veilige identiteitsontwikkeling, zelfbeschikking, vrije meningsuiting, persvrijheid en andere rechten die het hart van de democratie zijn", gaat de oproep verder.

Alles bij de bron; Security