Studenten in Groningen gaan vanavond moonen voor de privacy. Om 22.30 uur doen ze op de Grote Markt hun broek naar beneden en laten ze hun achterste zien aan de beveiligingscamera's die daar hangen.

De actie is een demonstratie vóór privacy, en tégen massasurveillance, zegt organisator Jordi Meijerink. "Het is een ludieke actie om privacy onder de aandacht te brengen. Het gaat helemaal niet alleen om de camera's. Ik ben tegen massasurveillance. Maar we zeggen niet dat alle camera's weg moeten, want ze zijn ook belangrijk voor de veiligheid.""

Jordi heeft het gevoel dat het met de privacy de verkeerde kant opgaat. Hij noemt bijvoorbeeld het kentekenparkeren, waarover de rechter dit jaar nog besloot dat gemeentes geen boete mogen geven aan mensen die wel betalen, maar niet hun kenteken invoeren op de parkeerautomaat. "En in je paspoort staan tegenwoordig vingerafdrukken. Hoe lang duurt het nog voor iedereen met een chip in z'n arm loopt?"

Voor het Facebook-evenement hebben zich tot nu zo'n 180 mensen aangemeld. "Of die echt komen weet je natuurlijk niet. Misschien ben ik in m'n eentje, misschien staan we met z'n vijftigen."

Alles bij de bron; NOS