Nederland is niet het enige land dat worstelt met handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. In vrijwel ieder Europees land komen toezichthouders om in de klachten en meldingen van burgers en bedrijven.
Ook in België, waar de Gegevensbeschermingsautoriteit onlangs tientallen klachten moest seponeren door gebrek aan menskracht. Waar gaat dat zo mis? Tweakers sprak met Cédrine Morlière, de voorzitter van de GBA, over achterstanden, verouderde computersystemen en boetes voor Vlamingen met bewakingscamera's.....
....Wat wordt de toekomst voor de GBA en voor privacy? Waar gaan jullie binnenkort extra op letten?
"Ik denk dat anonimisering een groot debat gaat worden. We geven al een tijdje prioriteit aan anonimiseringstechnieken, bijvoorbeeld in smart cities. Als wij een wetsvoorstel beoordelen, proberen we duidelijke richtlijnen af te geven over wanneer een technologie echt anoniem is en wanneer niet. Als je bijvoorbeeld gegevens hasht, is dat niet automatisch anoniem. Gegevens écht anonimiseren is heel moeilijk; dat is geen onschuldig debat. Daar voeren we ook in Europa belangrijke gesprekken over."
"Dat vraagstuk wordt ook steeds belangrijker. Gemeenten willen steeds meer statistieken inzien over mobiliteit in een regio. Het is dan ook aan ons om te kijken wanneer die gegevens relevant zijn. Is het relevant om het brandstofverbruik te meten? Of het type voertuigen? Zulke informatie kan uiteindelijk gebruikt worden om een zeer helder beeld te krijgen van iemand. Wij moeten ervoor zorgen dat de voorspelbaarheid in zulke patronen vermindert. Daar gaat veel prioriteit naartoe."
Alles bij de bron; Tweakers [lang artikel]