Dat mainstream media wel eens tekortschieten, is nauwelijks nieuws. Heel wat verhalen en gebeurtenissen komen niet in beeld. Ook door de censuur in verschillende landen krijgt niet iedereen het hele verhaal niet te zien. Daar wil CrowdVoice iets aan veranderen. 

CrowdVoice is een open source tool die informatie over sociale rechtvaardigheid bewegingen wereldwijd in kaart brengt. De website dient als een online nieuwsplatform waarbij mensen overal ter wereld de kans hebben om hun stem te laten horen. Wie bijvoorbeeld foto’s of beelden maakt van een protest of van onrecht op straat kan ze inzenden. Als de website ze dan goedkeurt komen ze terecht in een gemeenschappelijke stroom met bronnen.

De berichten staan per onderwerp of ‘stem’ met een Interactieve tijdlijn, statistieken en infografieken. Zo geeft de website de bezoekers bij elk verhaal een volledig overzicht van de nodige context.

‘De website verzamelt ook zelf relevante berichten van sociale media door de relevante hashtags te gebruiken’, zegt Al Shafei. ‘In sommige landen, zoals India en Mexico, hebben we teams die ter plaatse informatie verkrijgen en toevoegen. Als dat niet zo is, zoeken we op Facebook en Twitter.

Elke stem heeft wel zo zijn betrouwbare bronnen, zoals vooraanstaande media of burgerjournalisten. De statistieken komen van officiële organisaties of instanties.’ Het is de bedoeling dat journalisten, activisten of andere bezoekers de berichten op de website natrekken. ‘Ons team haalt de onbetrouwbare informatie eruit’, verzekert Al Shafei. ‘Bronnen zoals de media die door de staat gecontroleerd worden, haat, propaganda of te oude gegevens komen er niet op. Als we niet zeker zijn dat iets representatief of authentiek is, laten we het weg. We doen ons best om ervoor te zorgen dat we geen foute informatie verspreiden.’

CrowdVoice tracht elk verhaal zo juist en zo volledig mogelijk brengen, zeker als de mainstream media het weinig aan bod laten komen of vergeten, aldus Al Shafei. ‘De mainstream media hebben hun grenzen’. ‘Alternatieve nieuwsbronnen zijn echter moeilijk te vinden in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Veel mensen willen weten wat er gebeurt in de wereld, maar krijgen geen toegang tot betrouwbare en ongecensureerde informatie.’ Door die censuur gaan veel problemen aan de aandacht voorbij. Dat inspireerde Al Shafei om het project te beginnen.

Alles bij de bron; MO