Van zo’n 50.000 Nederlanders werd de online-identiteit te koop aangeboden op het criminele handelsplatform dat door de FBI dinsdag offline is gehaald. Met die gegevens kunnen kwaadwillenden zich voordoen als iemand anders.

De Nederlandse politie, die zeventien Nederlanders heeft opgepakt die bij de onlinehandel betrokken waren, heeft een website opgezet waar mensen kunnen achterhalen of hun gegevens ook gestolen zijn. Op www.politie.nl/checkjehack kunnen zij een e-mailadres invoeren.

Als de gegevens inderdaad zijn gestolen, krijgen zij een mail in de inbox. In het geval dat je gegevens zijn gehackt, geeft Computest het dringende advies om een aantal stappen te nemen.

Allereerst is het belangrijk om uit te loggen bij alle accounts. "Denk met name aan je (werk)mail, PayPal-account en je accounts op cryptovaluta-platformen", zegt Computest. Ook moet een computer volledig worden geherinstalleerd, om zeker te zijn dat de malware die de criminelen gebruiken helemaal van het apparaat verdwijnt. Dan pas kunnen wachtwoorden worden aangepast. Anders steelt de malware simpelweg de nieuwe wachtwoorden.

Alles bij de bron; WelingelichteKringen