Een protest van 'Platform 1984' op station Amsterdam Amstel tegen de ov-chipkaart is gisteren tegengehouden door twintig agenten en NS-personeel. De protestgroep droeg maskers en wilde een doodskist, met daarop het woord 'Privacy', door een intercity trein van Amstel naar Utrecht dragen.

De protestgroep kreeg voordat ze hun plan konden uitvoeren te maken met 'dertig politieagenten en NS-personeel' op station Amstel. 'De politie verbood ons de kist mee te nemen in de trein of hem te dragen in het station. Toen wij zonder kist door de trein wilden lopen, werd ons verboden flyers uit te delen en met de reizigers in gesprek te gaan', aldus Nina Peters, woordvoerder van Platform 1984. 

Hoe de NS wist dat er een protest ging plaatsvinden, is niet bekend. 'We denken dat ze iets op social media hebben gezien', aldus Peters.

Platform 1984 wilde demonstreren voor behoud van privacy in het openbaar vervoer. Volgens de groep is de anonieme chipkaart allesbehalve anoniem en slaat de kaart alle reizen op in een database. 'Dit is de zoveelste stap richting een controle-samenleving waarin iedere stap die wij zetten, met wie we praten en wat we zeggen wordt opgeslagen in almaar groeiende databases', aldus Peters. 'Door middel van deze actie willen wij het bewustzijn vergroten over deze gevaarlijke ontwikkeling.'

Alles bij de bron; Parool

Update; Persbericht ontvangen via PrivacyFirst

Afgelopen maandagavond hebben zo'n 20 mensen van "Platform 1984" gedemonstreerd voor behoud van privacy in het openbaar vervoer. Omdat met de geplande afschaffing van het papieren kaartje de laatste manier om enigszins anoniem te reizen verloren gaat, trokken zij met de slogan "inchecken is zoooo 1984" naar het Amsterdam Amstel station.

Met het afschaffen van het papieren kaartje zal de NS in staat zijn van alle reizigers bij te houden waar zij naar toe reizen en hoe vaak zij gebruik maken van het openbaar vervoer. De anonieme chipkaart is namelijk alles behalve anoniem, niet alleen zijn per kaart alle reizen in een database opgeslagen, ook is de kaart aan betalingsgegevens te koppelen en daarmee tot personen te herleiden. Hiermee wordt volgens het Platform "de zoveelste stap gezet richting een controle-samenleving waarin iedere stap die wij zetten, met wie we praten, en wat we zeggen wordt opgeslagen in almaar groeiende databases." Door middel van deze actie willen wij het bewustzijn vergroten over deze gevaarlijke ontwikkeling.

Platform 1984 is een actiegroep die zich ernstig zorgen maakt over de ontwikkelingen rondom privacy. De afgelopen jaren heeft er een enorme erosie plaatsgevonden op het gebied van privacy. Steeds meer data wordt opgeslagen en het is niet duidelijk wat hier in de toekomst mee gaat gebeuren. "We moeten niet willen dat willekeurige organisaties alles over onze privélevens weten", aldus een woordvoerder van het Platform. "Wij zullen ons blijven inzetten op het gebied van privacy, niet alleen binnen het openbaar vervoer maar ook in het algemeen. Want wanneer onze privacy eenmaal is verspeeld, zal deze moeilijk terug te winnen zijn."