De jaarlijkse naming & shaming van de grootste privacyschenders komt er weer aan. Maar we missen wat in de nominaties voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards 2013. 5 kandidaten die eigenlijk niet mogen ontbreken.
- De Belastingdienst
Je verwacht het niet, maar de fiscus heeft ook privacyschending op zijn kerfstok staan. Sterker nog, privacyschending waar het mee wegkomt. Wat een parkeerorganisatie doet door zijn kentekendata vergaard bij parkeergarages niet te wissen, is fout. Wat diezelfde parkeerorganisatie doet door die herleidbare gegevens te delen met de belastingdienst, is ook fout. Wat de politie doet door kentekens gescand langs snelwegen op te slaan en te delen met de belastingdienst, is eveneens fout. Er is sprake van privacyschending en illegaliteit.
Maar wat de fiscus vervolgens kan doen - en doet - met die data, mag wel. Het is legaal, om nut te hebben van illegaal vergaarde en illegaal verkregen data. Privacyschending lijkt gelegaliseerd voor en bij de Belastingdienst. - KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile
Na lang en grondig onderzoek, komt het CBP met een harde conclusie. KPN, maar ook Vodafone, Tele2 en T-Mobile overtreden de privacywet. Gaande het onderzoek heeft het CBP wel ontdekt dat alle onderzochte providers privacygevoelige gegevens verzamelen. Veel meer dan is toegestaan. De bedrijven vergaren en bewaren data op detailniveau over bijvoorbeeld de bezochte websites en gebruikte apps. Alleen KPN is tijdens het onderzoek gestopt met deze overtredingen.
- Markttoezichthouder ACM
Die toezichthouder heeft de telefoontaps gekregen van de Officier van Justitie en die gebruikt om de illegale toestanden aan te pakken.
Maar de rechter oordeelde vorige maand dat het gebruik van de taps niet in de haak is. Het bewijsmateriaal is onrechtmatig verkregen. Niet onbelangrijk hierbij is dat het Openbaar Ministerie pas achteraf formeel akkoord heeft gegeven voor het hergebruik van de gezette taps. De ACM heeft zelf geen bevoegdheid om telefoongesprekken af te tappen om bewijs te verzamelen. En het OM mag het volgens de rechter ook niet zonder zwaarwegend maatschappelijk belang overdragen. - Facebook (nog steeds)
Zo heeft het een foutje gemaakt met een tool waarmee gebruikers hun eigen data kunnen downloaden. Contactinformatie van 6 miljoen Facebook-gebruikers is per ongeluk blootgesteld aan derden. Het gaat om telefoonnummers en e-mailadressen die het sociale netwerk opslaat om vriendsuggesties te kunnen doen. En Facebook is nog altijd bezig met massale datamining van gegevens die gebruikers zelf invoeren, aandragen en weggeven. Ondanks die handelingen door consumenten en het vinkje bij de gebruikersvoorwaarden is het niet per definitie legaal of ok wat Facebook zoal doet. - Apple (en Google, en app-makers)
Die twee hebben immers al elk hun eigen mobiele platformen met daarop eigen browsers, appstores, GPS-ontvangers en andere middelen om privégegevens te ontginnen.
En Apple's strengere regels voor apps dan ? De programma’s voor mobiele besturingssystemen zijn in het verleden al privacyslurpers gebleken. Dat wordt officieel aan banden gelegd. Maar het hebben van regels is één, het handhaven ervan is twee.
Uit onderzoek door de universiteit van Californië blijkt dat nu nog altijd de helft van alle apps toegang heeft tot privégegevens. Geheel tegen de app-beleid van Apple zelf in, die óf dat niet kan handhaven óf schending ervan gedoogt.
Alles bij de bron; Webwereld