Op 14 september 2015 gaf Maciej Cegłowski een lezing op de FREMTIDENS INTERNET conferentie in Kopenhagen, Denemarken. We vonden de lezing heel erg goed en hebben daarom toesteming gevraagd (en gekregen) om de lezing in het Nederlands op ons blog te publiceren. 

Goedemorgen!

De lezing van vandaag wordt gefilmd, opgenomen, getranscribeerd en alles dat ik zeg zal online onuitwisbare sporen achterlaten. Met andere woorden: het is gewoon een doorsnee dag op het internet. Voor mensen als ik, die rondreizen om lezingen te geven over de dystopische toekomst, is het een ongelooflijk jaar geweest.

De hoogtepunten tot nu toe: 

  • We leerden dat AT&T tien jaar lang heeft samengewerkt met de NSA en vrijwillig veel meer data heeft gedeeld dan de wet van ze vereiste.
  • Ashley Madison, de beruchte datingsite voor getrouwde mensen, werd gehackt waardoor persoonlijke informatie en makkelijk te kraken wachtwoorden van miljoenen gebruikers onthuld werden. Sommige van deze gebruikers zijn al het slachtoffer geworden van actieve afpersing.
  • Australië nam een incoherente en veelomvattende dataretentiewet aan, terwijl het Verenigd Koninkrijk haast maakt om een eigen variant van die wet in te voeren.
  • Het vreselijke Hacking Team werd gehackt, wat ons een inkijkje gaf in de vuile markt voor kwetsbaarheden en surveillancetechnologie.
  • De Sony Pictures hack uit 2014 onthulde zeer gevoelige (en vermakelijke) e-mails en gegevens van werknemers.
  • En tot slot werden zeer gevoelige en indringende veiligheidsenquêtes van ten minste 18 miljoen sollicitanten gestolen van het US Office of Personnel Management.

Met deze lijst in gedachten zal ik een strikvraag stellen. Wat was het meest schadelijke datalek van de afgelopen twaalf maanden? Het antwoord is: waarschijnlijk iets waar we niet eens van hebben gehoord. Toen de Snowden-onthullingen voor het eerst naar buiten kwamen, voelde het alsof we mogelijk afstevenden op een Orwelliaanse dystopie. Nu weten we dat de situatie nog veel erger is.

Als je Orwell terugleest dan zul je opmerken dat Oceanië eigenlijk best goed was in gegevensbescherming. Onze eigen gedachtenpolitie is als een auto vol met clowns, zonder waarborgen of toezicht, zonder het vermogen de meest gevoelige informatie te beveiligen en met niemand achter het stuur.

Alles bij de bron; BoF