Draagbare apparaten zijn de toekomst voor het toezicht op werknemers. Om na te gaan of zij zich optimaal productief bezighouden, kwam het gegevensdepartement van Profusion, een adviesbureau inzake gegevenswetenschap, met het idee draagbare toestellen uit te delen aan werknemers.

Profusion is begonnen aan een testronde waarbij zo'n 31 werknemers (vrijwiliig) van een Fitbit worden voorzien. De Fitbit is een toestel dat om de pols wordt gedragen en heel wat gegevens van de drager meet, van slaapkwaliteit en hartslag tot locatie en webbrowsergewoonten. Uit de verzamelde gegevens kunnen werknemers worden ingedeeld in verschillende clusters, gebaseerd op overeenkomende gedragspatronen. 

BP, het aardoliebedrijf, geeft zijn werknemers in Noord-Amerika al langer wearables om ze aan te zetten tot een gezondere levensstijl. BP biedt werknemers die bepaalde doelstellingen halen ook beloningen aan. 

Mike Weston, chief executive van Profusion, acht het vanzelfsprekend dat deze technologie populairder zal worden. Maar tegelijkertijd loert het risico op misbruik van gegevens om de hoek. Daarnaast zorgt deze techniek er voor dat de grens tussen werk- en privéleven steeds vager wordt.

Chris Brauer, van de universiteit van Londen, voorspelt een toekomst waarin werkgevers een dashboard zullen hebben dat alle biometrische gegevens van werknemers aanduidt.

Alles bij de bron; Express