.... de vakantie kan beginnen. En vergeet niet de camera aan te zetten zodra je de deur dichttrekt.
Nederland ontwikkelt een ernstige vorm van cameraverslaving, vooral burgers. Inmiddels worden 2,7 miljoen particuliere huishoudens bewaakt met beveiligingsgadgets en netwerkcamera’s, blijkt uit recent onderzoek.
De opmars van de videodeurbel is niet te stoppen; nu al filmt een op de vijf voordeuren iedereen die langsloopt of het waagt om zomaar aan te bellen. Zo’n slimme deurbel lijkt preventief te werken tegen indringers – die zoeken liever een huis zonder alziend oog, een paar deuren verder. Dat heeft een zelfversterkend effect: als al je buren zo’n camera hebben, groeit de druk om er zelf ook een te monteren. Niemand wil immers de zwakste schakel zijn. Zo verandert de wijk in een surveillancenetwerk, als een moderne variant op sociale controle...
...De Nederlandse politie maakt graag gebruik van netwerkcamera’s en videodeurbellen om misdadigers op te sporen, omdat ze, tegen de regels in, vaak de openbare ruimte vastleggen.
Momenteel doen 337.000 camera’s mee aan het Camera in Beeld-project van de politie. In 2020 stond de teller nog op 230.000 camera’s....
...In plaats van elkaar te begluren via camera’s, zou je de buurman of buurvrouw kunnen vragen of ze tijdens de vakantie een extra oogje in het zeil houden en de post opruimen. Dat klinkt hopeloos ouderwets, maar waakzaamheid 1.0 is goed voor de sociale cohesie en het kost niks.
Ook slim: bekijk het weerbericht voor inbrekers. Interpolis ontwikkelde een ‘inbraakbarometer ’ per postcodegebied, met vijfdaagse risicovoorspelling. De berekening is een kwestie van statistiek. Hoe groter de huishoudens in een wijk, des te kleiner de kans op een inbraak. En hoe korter geleden de laatste inbraak plaatsvond, des te groter de kans op nieuwe pogingen.
Zodra de buurman de klos is, moet jij je ook zorgen gaan maken. Tot die tijd: geniet gewoon van je vakantie.
Alles bij de bron; NRC [inloggen noodzakelijk]