HP geeft zijn zakelijke printers een watermerksysteem. Een speciale toner geeft afdrukken een watermerk zonder dat geprepareerd papier nodig is. Met een speciale toner kunnen dan via een server bepaalde herkenningstekens worden aangebracht.

Zodra iemand dat document (ongeautoriseerd) wil kopiëren of scannen, wordt er een patroon zichtbaar. Daarnaast is identificatie van elke print mogelijk onder uitvergroting. Voor dit watermerksysteem is HP een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse bedrijf Troy, dat is gespecialiseerd in watermerken...

...Sommige kleurenprinters lieten op prints al een geheime code achter. Daarmee kunnen opsporingsdiensten de datum en tijd van de afdruk achterhalen. Die code bestond uit gele puntjes die een diameter van minder dan een millimeter hebben. Om de patronen te zien, is blauw licht en een vergrootglas of microscoop nodig.

EU-commissaris van Justitie Franco Frattini vond de minuscule puntjes reden tot zorg omdat hiermee individuele gebruikers zijn te identificeren.

Lees alles bij de bron; www.webwereld.nl