Vakbond FNV is tegen een proef van transportverzekeraar TVM waarbij eyetrackers en dashboardcamera’s in vrachtwagencabines worden geïnstalleerd om chauffeurs en hun rijgedrag te monitoren. Volgens de bond overtreedt TVM de privacywetgeving. FNV heeft het bedrijf dan ook gesommeerd om hiermee onmiddellijk te stoppen. 

FNV zegt een groot belang aan verkeersveiligheid te hechten, maar is tegenstander van de proef van TVM. Volgens de vakbond is er sprake van symptoombestrijding.

"Alhoewel ieder incident op zichzelf staat en steeds apart onderzocht moet worden, blijkt uit die onderzoeken dat vaak dezelfde achterliggende oorzaken een rol spelen, zoals vermoeidheid, afleiding en het gedrag van medeweggebruikers. TVM spant met zijn proef het paard achter de wagen. Het bestrijdt symptomen zoals dichtvallende ogen, in plaats van dat het iets aan de oorzaken doet, zoals vermoeidheid", stelt Groen.

FNV is daarnaast bang dat de gegevens later alsnog tegen de chauffeurs gebruikt zullen worden. "Te vaak is er in deze sector sprake van een afrekencultuur. Er is een reëel risico dat de chauffeur wordt afgerekend op basis van de gegevens die deze apparatuur genereert", merkt Groen op. Er is volgens FNV geen rechtvaardiging te vinden om deze apparatuur in vrachtwagencabines in te bouwen, terwijl daarmee wel de privacy van chauffeurs wordt geschonden.

Alles bij de bron; SecuritySchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!