Studenten die in het Amerikaanse Glendale wonen, kunnen maar beter opletten wat ze posten online. Het schooldistrict heeft immers beslist om een bedrijf in te huren om de studenten van Glendale te controleren wat ze precies uitsteken op sociale media.

Geo Listening, zo heet het bedrijf dat vanaf nu het leven van ongeveer 13.000 studenten uit Glendale zuur kan maken. Zo zal het vanaf nu onder andere Facebook, Twitter en Instagram in de gaten houden.

Geo Listening zoekt verder ook op cyberpesten, studenten met zelfmoordneigingen en sporen van druggebruik.  "Eigenlijk is het een soort van zoekmachine dat zoekt op trefwoorden waarmee we hopen te vinden of een student zichzelf of iemand anders iets wil aan doen." Zo heeft het via Geo Listening een student gevonden die kampte met zelfmoordgedachten. De school contacteerde daarop de familie van de student en zocht naar professionele hulp. 

Toch is niet iedereen opgezet hiermee. Sommige studenten vinden het een inbreuk op hun privacy. Klopt niet, volgens Geo Listening. "Alle post die op sociale media gezet worden, zijn dus openbaar gemaakt door de student zelf. Van inbreuk op de privacy is dus helemaal geen sprake van."

Bron; HLN