45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Divers Nieuws

Opinie; Eindelijk krijgt privacy de aandacht die ze verdient

Jarenlang raakten we met reuzesprongen steeds meer van onze privacy kwijt. Anno 2018 weten grote computerbedrijven wat we doen, wie we kennen, wat we kopen, waar we van houden, op wie we verliefd zijn, waar we last van hebben en ja, zelfs wat we denken. Adverteerders kennen ons beter dan onze beste vrienden, beter dan onze eigen partner, misschien zelfs beter dan we onszelf kennen.

Al die kennis kunnen bedrijven niet alleen gebruiken voor commercieel gewin. De platforms van deze internetgiganten kunnen bovendien kinderlijk eenvoudig worden misbruikt door kwaadwillende organisaties, zo bleek de afgelopen maand uit verschillende schandalen rondom Facebook.

...als samenleving zijn we de afgelopen jaren behoorlijk in slaap gesust als het gaat om de vertrouwelijkheid van onze gegevens. Natuurlijk, af en toe was er in de media aandacht voor grootschalige privacyschendingen. Maar dan hadden we het er een dag over, een enkeling plakte z'n webcam vervolgens demonstratief af, en verder ging iedereen gewoon weer z'n gangetje.

...neem onze eigen minister-president. Die heeft bepaald geen behoefte aan een grondige discussie over privacy, zo lijkt het. In de aanloop naar het Wiv-referendum speelde zijn regering tot enkele dagen voor de volksraadpleging vooral verstoppertje. Toen een meerderheid van de Nederlanders onverwachts tegen de wet stemde, wist hij niet hoe snel hij met een wat cosmetische veranderingen moest komen – dat zou de discussie hopelijk verstommen.

Laten we hopen dat het deze keer anders is. Dat we wérkelijk een discussie krijgen over de vraag in wat voor wereld we willen dat onze kinderen opgroeien. Een discussie die bovendien verder gaat dan een enkele wet of de waan van de dag. Want privacy is te belangrijk om alleen bij schandalen te bespreken.​

Alles bij de bron; RTLZ


 

Knokke zet camera’s in tegen .... hondendrollen

De gemeente Knokke-Heist gaat beveiligingscamera’s inzetten om baasjes op te sporen die de drollen van hun hond niet opruimen. Burgemeester Leopold Lippens is de vervuiling zó zat, dat hij tot deze drastische maatregel is overgegaan.

De camera’s komen langs de boulevard van de badplaats. Daartoe gaat de burgemeester extra politieagenten en stadswachten inzetten, maar ook gaat opsporing plaatsvinden met behulp van beveiligingscamera’s waarmee de gemeente overtreders wil identificeren. Als dat lukt kan het baasje rekenen op een boete van 250 euro. Opsporing gaat onder andere gebeuren door wijkagenten die screenshots meekrijgen waarop de overtreders duidelijk te herkennen zijn.

Alles bij de bron; BeveilNieuws


 

Singapore gaat camera's met gezichtsherkenning op lantaarnpalen testen

Singapore gaat camera's met gezichtsherkenning op lantaarnpalen testen wat zou moeten helpen bij anti-terreuroperaties en het analyseren van menigtes, aldus de overheid. Het "Lamppost-as-a-Platform" project moet begin volgend jaar beginnen.

Uit tenderdocumenten blijkt dat de lantaarnpalen van camera's worden voorzien die aan een op kunstmatige intelligentie gebaseerd video-analysesysteem zijn gekoppeld. Dit systeem kan gezichten analyseren en geslacht, etniciteit en leeftijd bepalen, alsmede het gezicht met afbeeldingen uit een database vergelijken. De camera's, die de lantaarnpalen in Singapore slimmer moeten maken, kunnen ook scooters die te hard rijden herkennen.

 "De mogelijkheden kunnen worden gebruikt voor het analyseren van menigtes en onderzoeken in het geval van een terreurincident." Burgers in Singapore maken zich echter zorgen over hun privacy en zijn bang dat Singapore in een politiestaat veranderd, zo blijkt uit reacties die door The Online Citizen werden opgetekend.

Alles bij de bron; Security


 

Facebook censureert vanwege 2 jaar oude grap over Erdogan

Facebook heeft de accounts van columnist Arthur van Amerongen en Bert Brussen opgeschort vanwege twee jaar oude berichten over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De accounts worden opgeschort omdat ze in strijd met de richtlijnen van het sociale medium zouden publiceren. ‘Dit lijkt op selectieve censuur.’

Ook wordt een bericht  dat Van Amerongen deelde – ‘Tunesische president heeft land verlaten’ – van de tijdlijn gecensureerd. ‘Het wordt steeds gekker,’ zegt een licht-geïrriteerde Van Amerongen.

Alles bij de bron; Elsevier


 

Rusland blokkeert berichten-app Telegram

De Russische toezichthouder mag de toegang tot de internationale berichten-app Telegram blokkeren. Een Russische rechtbank heeft daartoe besloten. De maatregel is direct ingegaan en blijft van kracht totdat Telegram de geheime dienst FSB de mogelijkheid geeft versleutelde berichten die via de app zijn verstuurd te decoderen.

Alles bij de bron; AGConnect


 

Na de laatste Facebook affaire is het de hoogste tijd om Android-machtigingen in te trekken

De schrik over het dataslurpen van third party-applicaties die toegang hebben tot Facebook is een wake-up call voor Android-gebruikers. Het is verstandig om goed te kijken naar welke apps toegang hebben tot welke systeemgegevens...

...Op elk gewenst moment kun je een machtiging weer intrekken, als je bijvoorbeeld toestemming hebt verleend aan het gebruik van de microfoon om daarna te beseffen dat dit helemaal niet nodig is, of om een andere reden ongemakkelijk voelt bij het verlenen van die machtiging. Als je Android 6.0 of hoger draait is het vrij eenvoudig om de machtigingen te controleren. Ga naar het onderdeel Apps en Meldingen in kaal Android, of Apps of een equivalent in veel andere systemen.

In kaal Android zie je dan een vermelding 'App-machtigen' en in veel andere smaken moet je in dit venster in de instellingen duiken (hamburgerpictogram, tandwieltje, of iets dergelijks) om een soortgelijke melding te zien. Hier zie je de categorieën van systeemonderdelen waar apps toegang tot krijgen. Je kunt hier een categorie controleren, bijvoorbeeld de apps die toegang hebben tot de telefoonfunctie.

Kijk ook eens naar een paar andere machtigingen, specifiek Contacten, Locatie en SMS om te zien welke apps daar toegang tot hebben. Pas de rechten aan als je twijfelt en je ziet vanzelf of je een functionaliteit verijdelt die je achteraf bezien toch nodig hebt. Je hoeft (afgezien dus van de Android-machtingen zelf voor bijvoorbeeld Google-accounts en Play Services) niet zo voorzichtig te zijn.

Alles bij de bron; CompWorld


 

Info-bijeenkomst privacy wetgeving bij vrijwilligersorganisaties

Ook vrijwilligersorganisaties krijgen vanaf 25 mei 2018 te maken met de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). Men wordt dan geacht aantoonbaar verantwoord met persoonsgegevens om te gaan. De AVG is ook van toepassing voor niet-digitale informatie.  Ook de papieren die nog in mappen op een plank staan, moeten voortaan veilig worden opgeborgen zonder dat onbevoegden daar bij kunnen. Veel organisaties hebben geen idee wat dit betekent en daarom organiseert het Vrijwilligerscentrum Rijswijk op dinsdagavond 24 april in Stervoorde een informatiebijeenkomst.

Francis Breetveld van BC Helpdesk is gespecialiseerd in de nieuwe privacy-wetgeving en zij zal deze avond uitleggen wat de wet AVG inhoudt en hoe om te gaan met persoonsgegevens van vrijwilligers, leden, deelnemers en cliënten.

Informatiebijeenkomst Privacy wetgeving AVG
Dinsdag 24 april van 19.00 tot 21.30 uur
Wijkcentrum Stervoorde, Rijswijk.

Per organisatie kan 1 persoon zich aanmelden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden is verplicht o.v.v. naam en organisatie via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alles bij de bron; RijswijksDagblad


 

Tot waar mag een baas zich bemoeien met jouw privéleven?

Werkgevers bemoeien zich steeds meer met de levensstijl van werknemers, zien vakbonden. Dat botst regelmatig met de privacywetgeving. In de wet is geregeld dat werknemers zelf mogen bepalen hoe zij hun privéleven inrichten. Volgens werkgevers zorgt de privacywet er juist voor dat goed werkgeverschap vrijwel onmogelijk is. Die frictie tussen privacy en goed werkgeverschap zou een ‘knellend probleem’ zijn.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stuurden daarom eerder deze maand een brief aan de Tweede Kamer waarin ze vroegen om versoepeling van de privacywet.

Het zou bedrijven veiliger maken als er in meer sectoren getest kan worden op alcohol of drugs. En een veilig bedrijf is onderdeel van goed werkgeverschap, betogen ze. Vakbond FNV vindt juist dat bedrijven de afgelopen jaren ‘te pas en te onpas’ alcohol- en drugstesten zijn gaan afnemen. De vakbond is in principe geen tegenstander van de testen als de veiligheid aantoonbaar in het geding is.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deelt de zorgen van de vakbond. De toezichthouder haalde vorig jaar in een rapport hard uit naar energiebedrijf Uniper. Dat probeerde onder meer met blaastesten drugs- en alcoholgebruik aan te pakken, om zo naar eigen zeggen onveilige situaties in de kolen- en gascentrales te voorkomen. Toch was dat volgens de AP geen reden om zelfs het kantoorpersoneel aan dit soort controles te onderwerpen. Uniper moest stoppen met de testen.

Context is dus belangrijk. Dat laat ook het rookverbod zien. Een bedrijf mág bepalen dat er niet tijdens werktijd gerookt mag worden, en dat het ook niet op het terrein van het bedrijf mag. „Maar over de pauzes heeft de werkgever niets te zeggen”, zegt Van Steenbergen. „Als de baas ook roken in de pauzes belemmert doordat rokers bijvoorbeeld niet genoeg tijd hebben om in de pauze buiten het bedrijfsterrein te komen, zou de rechter dat weleens slecht werkgeverschap kunnen vinden. Dan is het gewoon werknemertje pesten.”

Alles bij de bron; NRC