45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Divers Nieuws

Licht op groen voor nieuwe Belgische camerawet: wat verandert er?

Door de nieuwe wet zullen politiemensen altijd bodycams kunnen gebruiken op patrouille of tijdens interventies. Heimelijk filmen mag de bestuurlijke politie ook, maar enkel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek.

De wetgeving voor het gebruik van ANPR-camera’s voor nummerplaatherkenning is ook klaar. De regering besliste eerder een schild van duizend camera’s op onze snelwegen te installeren. Die zullen samen met de camera’s voor trajectcontrole en die van de lokale zones op een groot landelijk netwerk worden aangesloten. De gegevens worden voor één jaar bijgehouden. Momenteel is de bewaartermijn een maand. 

De bestuurlijke politie mag de beelden maar een maand opvragen. Vanaf de tweede maand kan dat enkel door de gerechtelijke politie na goedkeuring door de procureur des konings en enkel voor misdrijven waar minstens een jaar celstraf op staat. Ook de inlichtingendiensten krijgen toegang tot de beelden, mits controle door het Comité I.

De nieuwe wet moet ook de gemeentebesturen meer mogelijkheden bieden. Voortaan is ook het gebruik van scooters die parkeerovertredingen vaststellen, wettelijk geregeld. Agenten van private bewakingsfirma’s zullen in real time beelden mogen bekijken die de politie of gemeente hebben geïnstalleerd voor de ordehandhaving. De politie moet echter steeds aanwezig zijn en instaan voor een eventueel ingrijpen.

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


 

SP en VVD willen af van 'Brussels blunderend censuur bureau' dat Nederlandse media beschuldigt van nepnieuws

SP Kamerlid Peter Kwint en VVD Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius wil dat EU-organisatie EU vs Disinfo wordt opgeheven. Dat zeiden beiden woensdagavond in de Tweede Kamer. Daarmee gaan de liberalen lijnrecht in tegen minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) die eerder deze maand zei de organisatie – die TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws – te willen versterken.

Volgens Kwint staat dit ‘Brusselse blunder bureau’ stijf van ‘broddelwerk en tegenstrijdige verklaringen’. Yesilgöz-Zegerius steunt Kwint daarin en pleit voor opheffing: “Geen enkel overheidsorgaan mag zich bemoeien met onafhankelijke media.”

Mediaminister Arie Slob (ChristenUnie) voelde zich zichtbaar overvallen en zei dat het kabinet later op de kwestie zal terugkomen.

Alles bij de bron; TPO


 

Sint-Pietersstraatje is geen probleembuurt maar krijgt toch vijf bewakingscamera’s

De uitgaansbuurt in en rond het bruisende Sint-Pietersstraatje aan de Sint-Tillokerk krijgt binnenkort camerabewaking. Om de veiligheid er te verzekeren komen er in overleg met de horecazaken vijf nieuwe bewakingscamera’s. 

“De buurt is op vandaag zeker geen probleembuurt, maar ik ben ervan overtuigd dat camera’s preventief een belangrijke rol kunnen spelen. Dat effect merken we al duidelijk op en rond de Grote Markt.” De camera’s zullen de Sint-Pietersstraat en het nabijgelegen kruispunt met de Pape-, Meense- en Kortrijksestraat in beeld brengen. De politie van de zone RIHO kan ze live volgen en waar nodig actie ondernemen.

Onder de huidige beleidsploeg steeg het aantal camera’s in de stad van acht in 2013 naar 13 eind 2017. Dit jaar komen er nog eens tien extra camera’s bij. 

Alles bij de bron; HLN


 

BOA's stadstoezicht Alkmaar gaan bodycams dragen tegen alcoholgebruik minderjarigen

De gemeente van Alkmaar heeft in het jaarlijkse handhavingsplan In Control of Alcohol & Drugs een nieuwe maatregel getroffen. Stadstoezicht gaat met bodycams lopen en filmen jongeren die onder invloed van verdovende middelen zijn. Op een later moment worden deze beelden aan de ouders vertoond. De gemeente wil op deze manier jongeren met hun gedrag confronteren.

Alles bij de bron; NHNieuws


 

15 maart 2018: het Privacy First Sleepwet Debat

In het kader van het aanstaande referendum nodigt Stichting Privacy First u graag uit voor een kritisch publieksdebat over de privacy-aspecten rond de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogeheten ‘Sleepwet’. Dit debat zal plaatsvinden op donderdagavond 15 maart as. in het Parool Theater in Amsterdam (tegenover onze kantoorlocatie). Voor deze avond hebben wij drie sprekers uitgenodigd: Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), Nine de Vries (Amnesty International Nederland) en Otto Volgenant (Boekx Advocaten). De moderator van de avond is Bart de Koning(onderzoeksjournalist op het gebied van privacy en veiligheid). Tijdens het debat is er veel ruimte voor discussie tussen de sprekers onderling en met het publiek, gevolgd door een borrel waar wij samen kunnen proosten op een succesvol referendum!

Iedereen is welkom, toegang is gratis. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , maar is niet verplicht.

Datum: donderdag 15 maart 2018, 19.30-21.30u (inloop vanaf 19.00u), borrel na afloop.
Locatie: Parool Theater, Wibautstraat 131D te Amsterdam (naast The Student Hotel). 

Bron; PrivacyFirst


 

Privacy college in bibliotheek Hoogezand

Bibliotheek Hoogezand heeft samen met Parkmanagement Midden-Groningen (PMMiG) een privacy college georganiseerd. Dit college vindt maandag 5 maart plaats in de bibliotheek in Hoogezand.

Het college wordt gegeven door Rob Platteel, privacy manager bij Protectum gegevensberscherming. Hij vertelt over de consequenties van de nieuwe privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor ondernemers en consumenten. 

Doel van het privacy college is bedrijven, onderwijs, experts en nieuwkomers op het gebied van technologische trends in de regio bij elkaar te brengen en kennis uit te wisselen, en op de hoogte te van de nieuwste ontwikkelingen.

Aanvang: 19.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelden: www.pmmig.nl/privacycollege.

Alles bij de bron; HSKrant


 

Amsterdam zoekt grenzen op met schuldhulpverlening

In de nazomer van 2017 bellen onderzoekers ’s avonds aan bij adressen in Amsterdam. Ze gaan in tweetallen: de een komt van de Ombudsman Metropool Amsterdam, de ander van het CAK uit Den Haag....

...Op deze avonden zoeken de onderzoekers naar wanbetalers, mensen die zes maanden of langer hun zorgpremie niet hebben betaald. Van vijftien wanbetalers heeft het CAK het burgerservicenummer (bsn) verstrekt aan de Amsterdamse ombudsman, die er bij andere diensten gegevens bij zocht. Bij de meesten, zegt May Pastoors, manager dienstverlening en bedrijfsvoering van de ombudsman, is sprake van een kluwen van problemen, door ziekte, ontslag, scheiding...

...tien van de vijftien waren niet in beeld als problematische schuldenaren bij gemeente of schuldhulpverleners. Dat is precies waarom de ombudsman met het CAK had afgesproken deze huisbezoeken af te leggen. Het CAK weet wie van zijn klanten problematische schulden hebben, maar kan hen niet helpen. De gemeente kan wel helpen, maar weet niet welke mensen problematische schulden hebben – tenzij ze in de bijstand zitten. 

Toen Daan Hoefsmit in 2017 aantrad als bestuurslid van het CAK, trof hij in de ‘kaartenbak’ 275.000 wanbetalers aan. Mensen die hier twee jaar in zitten, komen er naar verwachting niet op eigen kracht uit. „Van al die schulden ligt 60 procent bij de overheid”, zegt Hoefsmit. „De Belastingdienst is de grootste schuldeiser.”

In juli 2017 is in de Wet op de zorgverzekering een bepaling opgenomen dat het CAK gegevens mag delen met gemeenten. „Uitwisseling van gegevens mocht niet. Dus gaven wij bsn-nummers”, zegt Hoefsmit. Ombudsman Zuurmond is van die wanbetalers adres en gegevens over hun schulden gaan opvragen bij andere diensten...

...wethouder Vliegenthart beaamt dat enkele gemeentelijke instanties „met enige drang” moesten worden overtuigd om mee te werken. Pastoors: „Dat heeft tot wat discussie geleid met overheidsorganisaties die menen dat hun geheimhoudplicht zwaarder weegt.” Hoefsmit: „De afweging tussen privacy en hulp verlenen is een politieke keuze.” Vliegenthart: „Alles waarvan ik niet te horen krijg dat ik het niet mag, doe ik.”

Alles bij de bron; NRC


 

SURF Security en Privacy Award voor studenten ‘Sleepwet-referendum’

De studenten die een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) hebben afgedwongen, hebben vandaag de SURF Security en Privacy Award 2018 ontvangen. Zij kregen de Award voor hun bijdrage aan het maatschappelijk debat over een veilig en open internet. .

“Hoe je ook denkt over de nieuwe Wiv, het is belangrijk dat we ons blijven afvragen wat een veilig en open internet precies betekent en wat we hierbij acceptabel vinden. Door het referendum is het onderwerp niet alleen op de politieke, maar juist in het maatschappelijke debat gekomen. Dat is enorm belangrijk en een grote verdienste.” aldus Wim Biemolt, voorzitter van SURFcert.

Alles bij de bron; EMerce