Almelo begon een jaar geleden in navolging van Brabantse gemeenten met willekeurige controles van garageboxen in de stad. Het doel is om ondermijnende activiteiten op te sporen.....

....Tijdens de controles gaan de gemeenteambtenaren naar binnen onder het mom van een controle van het bestemmingsplan. De plekken zijn willekeurig gekozen, concrete verdenkingen ontbreken vaak. In hun kielzog gaan medewerkers van de politie, douane en Belastingdienst mee. “De controle is onaangekondigd. Via de verhuurder krijgen we contactgegevens van huurders die een uur hebben om zelf de deur open te maken.” Daarna breken gemeenteambtenaren de boxen open met hulp van een slotenmaker, waarna ze een nieuw slot plaatsen.

Ja, de privacy is een gevoelig punt. Zonder verdenking een box van een onschuldige burger openbreken om het bestemmingsplan te controleren is nogal wat. “Bij negentig procent van de controles vinden we niets”, zegt burgemeester Gerritsen.

Hij ziet dat deze vorm van handhaven bijdraagt aan meer vertrouwen in de overheid. “Mensen van goede wil hebben recht op een overheid die hen beschermt.”

De controles passen in een bredere trend van gemeenten die ondermijning aanpakken, ziet onderzoeker Henk Ferwerda van onderzoeksbureau Beke. “De gemeente is in toenemende mate regisseur van dit soort controles.”

Vooral de preventieve werking is waar het in Almelo om te doen is. Gerritsen wil uiteindelijk alle 2500 boxen een keer controleren. “Je zou deze controles overal in het land moeten doen, mijn verhaal is dat handhaven een kerntaak is van een gemeente. In het belang van vertrouwen in de overheid.”

Alles bij de bron; Trouw


De politie in China controleert of burgers verboden apps als Instagram, Telegram en Twitter op hun telefoon hebben, melden The Wall Street Journal en CNBC

Het gebruik van Instagram, Telegram en Twitter is verboden in China. Toch maken veel Chinezen er via een virtual private network (VPN) gebruik van. Daarmee kunnen gebruikers anoniem verbinding maken met het internet. Dat gebeurt vaak via een server in een ander land.

Het land probeert zo het groeiende protest tegen het strenge corona-beleid de kop in te drukken.

Alles bij de bron; NU


Het cameratoezicht in Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost wordt uitgebreid naar de volledige wijk. 

De wijk heeft al cameratoezicht sinds 2019. De camera’s hangen vooral in de omgeving van het metrostation. De uitbreiding van het cameratoezicht betekent niet dat er overal in de wijk camera’s komen, meldt AT5. Dat zou alleen gebeuren op locaties waar dat noodzakelijk is.

Holendrecht is volgens burgemeester Halsema een gebied ‘waarin criminele groepen zich hebben verenigd en ingrijpende geweldsdelicten plaatsvinden’. Toch worden er minder meldingen gedaan van overlast dan in andere stadsdelen. De gemeente vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers van criminaliteit hoger ligt dan bij de politie bekend is.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

Facebook biedt gebruikers de mogelijkheid om hun contacten te uploaden naar het sociale netwerk. Dat maakt het vinden van vrienden op telefoonnummer en e-mailadres makkelijker. Maar wat als jij niet wilt dat andere mensen deze contactgegeven delen met Facebook? Daar is stilletjes een tool voor uitgerold. Maar houdt dat in dat Meta – het moederbedrijf van Facebook – deze contactgegevens ook echt definitief verwijdert? Het antwoord op die vraag is minder voor de hand liggend dan je misschien verwacht.

De tool werd onlangs besproken door Business Insider in een artikel. 

Naar het schijnt is deze functie niet bepaald aan de grote klok gehangen: Business Insider beroept zich op een tipgever die ze wees op de pagina "Informatie voor mensen die geen Meta-producten gebruiken." Daar staat een wat wollig, formeel en weinig inspirerend verhaal over het uploaden van contacten en het verwerken van persoonsgegevens.

Waar het om gaat, is echter de volgende zin: "Klik hier als je een vraag hebt over de rechten die je mogelijk hebt."...

...Je krijgt de vraag of je wilt zoeken op je mobiele telefoonnummer je  vaste telefoonnummer  of je  e-mailadres. Om te bevestigen dat de genoemde contactgegevens ook echt van jou zijn, krijg je ter bevestiging en controle nog een sms (voor mobiele nummers), een spraakoproep (voor vaste telefoonnummers) of een e-mail (voor, nou ja, dat laat zich raden). 

Zit jouw mailadres of (één van) jouw telefoonnummer(s) in de database? Dan kun je Meta via deze tool verzoeken om deze contactgegevens permanent te blokkeren in de adresboek-database, óók als contacten in de toekomst toestemming geven om jouw contactgegevens te delen. Dat houdt in dat je via deze informatie niet langer vindbaar bent voor anderen in de genoemde Meta-apps.

Alles bij de bron; BNN-VARA-Kassa


 

Drie Nederlandse stichtingen mogen doorgaan met hun miljardenclaims tegen TikTok. Het sociale medium zou zich schuldig hebben gemaakt aan privacyschending en daarmee in totaal ruim 9 miljard euro aan schade hebben aangericht.

De Nederlandse rechters hebben bepaald dat de schadeclaims inderdaad in Nederland mogen worden afgehandeld, iets waar TikTok het tot dusver niet mee eens was. Met de bevestiging van de rechtbank wordt de rechtszaak vanaf februari volgend jaar in behandeling genomen.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Opluchting bij enkele duizenden inwoners van Enschede. Ze hoeven toch geen foto’s van hun badkamer, toilet en slaapkamer naar de gemeente te sturen. De pilot van de gemeente, bedoeld om de WOZ-waarde nauwkeuriger te kunnen vaststellen, is afgeblazen. Al verstuurde foto’s worden verwijderd.

Het Enschedese D66-raadslid Maschja Baas reageert opgelucht dat de proef per direct wordt stopgezet. Zij had samen met haar collega’s van de PVV-fractie een motie ingediend om een einde te maken aan deze ’inbreuk op de persoonlijke levenssfeer’. Maar liefst twaalf van de dertien partijen ondersteunden de motie. 

„Wethouder Marc Teutelink (Burgerbelangen Enschede) van Financiën, die ook algemeen bestuurslid is van GBTwente, heeft er gelijk werk van gemaakt. Het laat ook zien dat hij de belangen kan scheiden. Die credits mag hij hebben. De wethouder zag uiteindelijk ook in dat de handelwijze indruist tegen de privacy”, aldus Baas. 

Eerder dit jaar begon een soortgelijke proef in Brabant, waar de lokale dienst Belastingsamenwerking Oost-Brabant voor de inwoners van negen gemeenten een ’foto-tool’ introduceerde, waarmee de Brabanders foto’s van het interieur moesten uploaden naar de gemeente als eis om de WOZ-waarde te kunnen vaststellen. Een woordvoerder laat weten dat de proef dáár niet wordt stopgezet. 

Alles bij de bron; Telegraaf


Gemeenten gaan eisen van inwoners dat zij foto’s maken van de binnenkant van hun woning, meldt De Telegraaf. Het idee is dat op deze manier ambtenaren de WOZ-waarde nauwkeuriger kunnen vaststellen. Bewoners moeten foto’s van onder andere hun badkamer, keuken en toilet naar de gemeente mailen.

Vereniging Eigen Huis snapt de woede die mensen hebben over het feit dat de overheid wil meekijken in je persoonlijke ruimte. ‘Je nekharen gaan ervan overeind staan’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Eigen Huis is momenteel ‘aan het onderzoeken’ of dit mag volgens de privacywetgeving.

In Enschede hebben enkele duizenden bewoners nu ook een brief ontvangen, waarin gevraagd wordt elf foto’s te maken. Foto’s van de keuken, het toilet, de badkamer, de achtergevel en eventuele bijgebouwen zijn zelfs verplicht. Het gaat om een ’pilot’ die lang niet door iedereen gewaardeerd wordt. ‘Het moet niet gekker worden’, zegt Gemma, die met stijgende verbazing de brief las. ‘Alle informatie over mijn woning is al bekend. Dit gaat niet gebeuren’, zegt ze vastberaden. ‘Ik ben eigenlijk alleen maar boos. Want waar komen mijn foto’s terecht, het voelt niet goed. Vooral heel erg onveilig.’

Martin van der Molen weet ook niet goed wat hij aan moet met het verzoek en vindt dat er sprake is van privacyschending. ‘Het is vooral vreemd. Ik betwijfel of ik de foto’s ga maken, maar ik denk dat ik het op zijn beloop laat. Dan zal er wel een aanmaning volgen’.

De gemeenteraadsfracties van D66 en PVV in Enschede vinden dat de pilot richting privacyschending gaat . Zo vragen de twee partijen zich af of GBTwente van plan is dit ook in de rest van de stad in te gaan voeren en wat de concrete gevolgen zijn indien inwoners hier niet aan meewerken. Ook willen de partijen weten hoe de koppeling met andere persoonsgegevens geregeld is. 

GBTwente laat in een reactie weten dat de afgelopen jaren het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde is gestegen. ‘Voordeel van deze wijze van informatie opvragen is hopelijk een verlaging van het aantal bezwaren doordat er een accurate en juiste WOZ-waarde wordt bepaald.

Alles bij de bron; AVRO/TROS Radar


 

Verschillende burgerrechtenbewegingen zijn vandaag de campagne "Stop Scanning Me" gestart tegen de plannen van de Europese Commissie om alle chatberichten van Europeanen verplicht te controleren. Ook is er een document gepubliceerd waarin de Europese digitale rechtenbeweging EDRi inhoudelijk ingaat op het scanplan van Brussel en welke gevolgen dit zal hebben voor de rechten van burgers (pdf).

De Europese Commissie wil chatdiensten en andere techbedrijven verplichten om alle berichten en andere content van gebruikers te controleren op kindermisbruik en grooming.

 Volgens EDRi is het voorstel in strijd met Europese wetgeving en fundamentele rechten, maakt bestaande processen complexer wat het verwijderen van kindermisbruikmateriaal juist zou belemmeren en is onmogelijk voor providers om te implementeren op een manier die rechten respecteert en effectief is om de beoogde doelen te behalen.

De burgerrechtenbewegingen en tal van andere organisaties willen dat Brussel het wetsvoorstel intrekt. Om meer bewustzijn over het scanplan te creeren en burgers hiervoor te waarschuwen is vandaag de campagne "Stop Scanning Me" gelanceerd, waar ook het Nederlandse Bits of Freedom aan meedoet.

Alles bij de bron; Security


 

De hele dag door je baas bekeken worden via de webcam? Een man uit Rijswijk weigerde dat en werd daarom op staande voet ontslagen.

De man was in dienst van een Amerikaans bedrijf en nam in augustus deel aan een online opleidingsprogramma. De werkgever verlangde van de man dat hij de hele dag ingelogd zou blijven, zijn beeldscherm zou delen en zijn webcam de hele dag aan zou laten staan.

De man deelde zijn beeldscherm, maar voelde zich niet comfortabel bij het idee dat zijn werkgever hem de hele dag kon bekijken via de webcam. De man weigerde daarom zijn webcam de hele dag aan te laten staan. Op grond daarvan werd de man op staande voet ontslagen.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat dit ontslag onterecht is. Volgens de rechter heeft de werkgever de werknemer in zijn privacy aangetast. Opmerkelijk is daarbij dat de rechtbank dit heeft getoetst aan de het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) schoot in deze zaak volgens de rechter tekort.

Alles bij de bron; NU


 

Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft het Kremlin zijn greep op het internet flink verstevigd. Enkele dagen nadat de invasie in Oekraïne was gestart, greep de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor in bij Facebook en Twitter. Beide sociale netwerken hadden de toegang tot Russische media beperkt. Buiten Rusland wordt het nieuws van Russische media juist als nepnieuws en propaganda beschouwd.

Het Russische internet werd voor de Russische inval in Oekraïne al gecensureerd en die censuur neemt steeds verder toe. Websites die 'valse informatie' verspreiden worden geblokkeerd, beboet of onder druk gezet om de 'valse informatie' aan te passen of te verwijderen. Dat is gebeurd bij onder meer Wikipedia en YouTube.

Onder 'valse informatie' worden alle berichten verstaan die niet overeenkomen met de manier waarop de oorlog in Oekraïne door het Kremlin wordt uitgelegd.

Om toegang te krijgen tot bronnen die door de Russische overheid gecensureerd worden, zijn Russen aangewezen op bijvoorbeeld VPN-diensten. Sinds de uitbraak van de oorlog zien verschillende VPN-diensten het internetverkeer vanuit Rusland toenemen.

Het Kremlin past niet alleen in Rusland censuur toe, maar ook het internetverkeer in veroverde gebieden in Oekraïne wordt omgeleid via Rusland. Op die manier is de bevolking in deze gebieden verstoken van onafhankelijke berichtgeving.

De Verenigde Staten hebben samen met satellietbedrijf Starlink duizenden Starlink-ontvangers verspreid in Oekraïne. Zo kunnen gebieden die verstoken zijn geraakt van (open) internet, alsnog verbinding maken met de buitenwereld.

Alles bij de bron; NU


 

Subcategorieën

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!