De Zweedse privacytoezichthouder IMY is tegen het plan van de overheid om van de nationale paspoortdatabase een biometrische database te maken die de politie voor onderzoek kan gebruiken. Volgens het voorstel zou biometrische data van burgers in het paspoortregister worden opgeslagen en mag de politie vervolgens biometrisch onderzoek met deze data uitvoeren.

"Het voorstel houdt in dat er een nieuw register wordt gemaakt met de biometrische data van het grootste deel van de Zweedse bevolking", zo stelt de toezichthouder. Die voegt toe dat het veranderen van de paspoortdatabase in een biometrische database een grote en fundamentele verandering is en dat de privacywetgeving niet toestaat dat dergelijke gevoelige data, van mensen die niet van een misdrijf zijn verdacht of veroordeeld, zo algemeen en ongericht door opsporingsdiensten wordt gebruikt.

De IMY merkt op dat de opslag van zoveel biometrische data grote risico's voor de persoonlijke integriteit met zich meebrengt, waaronder het risico op misbruik en ongeautoriseerd gebruik. Zelfs bij alleen het geautomatiseerd vergelijken zijn er grote risico's, zoals het risico op discriminatie en verkeerde identificatie. Volgens de Zweedse toezichthouder is het voorstel in strijd met Zweedse en Europese wetgeving en roept op het plan niet door te voeren.

Bron; Security