Big data is een hippe term voor een ontwikkeling die al langer gaande is. Al decennia lang verzamelen bedrijven gegevens om hun informatiepositie ten opzichte van klanten en concurrenten te verbeteren. Credit rating agencies deden het al in de VS in de jaren ’70, met voor burgers nadelige gevolgen. Maar de toekomst gaat nog verder. Bedrijven kunnen hun informatiepositie nu zo uitbouwen dat ze meer weten over burgers dan die burgers zelf. Ze verzamelen data op een grotere schaal, met grotere databases en betere analysesoftware.
Je kunt je voorstellen dat er voordelen aan big data zitten, maar helaas zijn die voordelen nog eenzijdig verdeeld. Partijen die al een machtspositie hebben (overheden, maar hoofdzakelijk bedrijven) kunnen die machtspositie vergroten ten koste van de burger. En dat is ook precies waar het debat over zou moeten gaan...
...Simpel gezegd zijn er twee benaderingen in privacyregulering: de Europese manier (rights based) die uitgaat van burgerrechten en de meer Amerikaanse manier (use based), die uitgaat van het reguleren van gebruik. Kort gezegd: door alleen het gebruik te reguleren blijft er geen bescherming over voor de burger. Bedrijven interpreteren zelf hun bewegingsruimte, doen dat uiteraard breed, verzamelen en analyseren wat ze willen en voor de burger blijft er geen mogelijkheid over om zich hier tegen te verzetten.
Hoewel het goed is om te kijken hoe we voordelen van big data kunnen ontsluiten, doet dit geen recht aan het maatschappelijke debat waarin de macht van bedrijven en overheden om te data graaien en gebruiken al veel groter is geworden. Sommigen zeggen dat je bedrijven meer ruimte moet geven als dat in hun gerechtvaardigd belang is. Maar waarom zouden bedrijven en overheden een betere privacyhoeder zijn dan de burger zelf? Zij hebben juist veelvuldig laten zien dat niet te kunnen en hebben beiden belang bij dataverzameling op grote schaal. Excessen en schandalen ondermijnen het vertrouwen in het bedrijfsleven en in de overheid verder. En bovendien: hoe controleer je dat het gebruik van data netjes gebeurt?
In de EU loopt ondertussen nog steeds het debat over de nieuwe Europese privacywetgeving. Ook daar gaan stemmen op voor een meer pragmatische benadering. Wij zetten in op meer controle bij de burger.
Alles bij de bron; BoF