Het Europese Hof van Justitie stelde in 2022 dat een openbaar register van begunstigden de privacy van bestuurders schond. Nu is een nieuw register in de maak, met gevolgen voor familiebedrijven en stichtingen.
In het nieuwe pakket met antiwitwasmaatregelen wil de Europese Unie opnieuw toegang geven tot het UBO-register aan een groot aantal partijen. Dat betreft, naast overheidsinstanties, ook journalisten, verslaggevers en ‘anderen die zich uiten in de media’ – wat dus de vraag oproept of naast echte journalisten straks ook gewoon iedereen met een socialemedia-account een aanvraag kan doen.
Daarnaast kan, zonder goede definitie en restrictie, iedereen onder een van de andere groepen vallen die straks toegang moet krijgen tot het UBO-register. Zo krijgt iedereen die een transactie wil aangaan met een rechtspersoon én betrokkenheid met witwassen en terrorismefinanciering wil voorkomen toegang. En termen als ‘maatschappelijke organisaties’ en ‘wetenschappers’ zijn bijzonder vaag.
Ironie ten top is dat de geregistreerde zelf niet in mag zien wie in zijn of haar gegevens heeft gekeken, vanwege de privacy van de persoon die deze gegevens heeft willen inzien. Dat is in afwijking van een eerdere uitspraak van het Europees Hof. Bovendien is het onacceptabel.
Eigenaren van familiebedrijven, ondernemers en bestuurders van stichtingen en verenigingen zijn óók burgers, met grondrechten én belang bij privacy en veiligheid. Wij vragen de politiek in Brussel én in Den Haag om die grondrechten te beschermen, en de verleiding te weerstaan om deze opzij te zetten.
Alles bij de bron; FD [inloggen noodzakelijk]