..Het leek zo'n goed idee: een database met hypotheekinformatie die overheid en politiek via geanonimiseerde gegevens inzicht kon verschaffen in de gezondheid van de woningmarkt.... Maar, zoals dat gaat, inmiddels is de database na zes jaar uitgegroeid naar een gegevensgoudmijn met persoonlijke data van miljoenen Amerikanen, zegt Adam Levin, voormalig consumentenombudsman en huidig voorzitter van credit.com en Identity Theft 911.

In de database is opgenomen namen, adressen (ook voormalige adressen), telefoonnummers, geboortedata, ras/etniciteit, geslacht, de talen die thuis worden gesproken, religie, burgerservicenummer, opleidingsgegevens, militaire data en arbeidsverleden. Dat wordt gecombineerd met alle financiële gegevens vanaf 1998 zoals schulden, betalingsgedrag, hoe veel je hebt betaald voor je huis, je schuld-inkomen ratio en nog veel meer. Maar dat wordt zelfs de Republikeinen te veel, zeker nu er gesproken wordt over de verdere uitbreiding van de database. 

...vooralsnog is er zorg over de mogelijkheid dat hackers, laten we de Chinezen eens nemen, in een klap zoveel gedetailleerde informatie kunnen krijgen over Amerikanen. "Deze uitgebreide Nationale Hypotheken Database zou een El Dorado zijn voor wat voor soort cyberaanvaller dan ook", zegt Levin. "De informatie is niet alleen van waarde voor identiteitsdieven, maar mogelijk ook als onderdeel van een totale aanval op de Amerikaanse financiële markten."

Alles bij de bron; WebWereld