De NSA zou sinds november 2010 op grote schaal verzamelde data uit geheime en openbare bronnen in kaart mogen brengen zonder dat er duidelijk werd gecontroleerd of de data verwijst naar Amerikaanse burgers. Daarvoor mocht de inlichtingendienst dergelijke uitvoerige data-analyses en -inzamelingen uitsluitend inzetten op data afkomstig van buitenlanders. Aldus een document uit 2011 in handen van de New York Times.

Het besluit om ook Amerikanen mee te nemen bij de NSA-analyses zou zonder controle van de wettelijke toezichthouders zijn genomen noch is er een publiek debat over gevoerd. Bij het interne besluit zou de NSA zich beroepen op een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1979. Daarin werd gesteld dat Amerikaanse burgers geen privacy kunnen eisen op bepaalde soorten metadata, in dit geval gedraaide telefoonnummers.

Anonieme voormalig NSA-medewerkers hebben aan The New York Times laten weten dat de NSA gebruik maakt van diverse databases en programma's om tot nauwgezette profielen van personen en hun sociale netwerken te komen. Zo zou via de analysetool Mainway koppelingen tussen telefoonnummers en e-mailadressen gelegd kunnen worden, waarbij de data onder andere afkomstig is van getapte fiberverbindingen, 'partnerbedrijven' en gekraakte buitenlandse netwerken. De NSA zou de profielen verder uitbouwen door data uit tal van publieke bronnen toe te voegen. Daaronder vallen bijvoorbeeld Facebook-posts, gps-data, registratiegegevens van stemgerechtigden en bank- en verzekeringsgegevens. Op basis van de in totaal 94 metadata-categorieën en 164 verbanden zou de NSA queries kunnen loslaten als 'hasfather' of 'sentforummessage'.  Per dag zouden er 1,8 miljard gegevens over mobiele gesprekken binnenkomen.

Alles bij de bron; Tweakers