Google's Waze doet in Israël een proef met carpoolen een soort van Uber maar dan beter. Want Google zou Google niet zijn als er een dieper doel zat achter het aanbieden van een dienst en natuurlijk gaat het hier om dataslurpen. Welk merk auto rijd je en uit welk jaar? Welk traject rijd je dagelijks en waar eindigt je dag?

 

Je kan het lezen in de voorwaarden van de dienst RideWith, zoals de autodeeldienst van Waze heet. Onder meer de locatiegegevens van je Google Account (die is nodig om van de dienst gebruik te maken) wordt bijgehouden, er worden events aangemaakt in je Google Calender en nog veel meer. The Next Web beschrijft de gevolgen van de dataverzameling door Google Waze.

Niet alleen melden gebruikers van Waze ongelukken, files en andere dagelijkse verkeersongemakken, nu wordt het tevens mogelijk de beste en meest populaire spitsroutes te beschrijven aan de hand van de data. Daardoor kan de rijtijd worden geoptimaliseerd. Dat kan door Waze gedaan worden door te adviseren vijf minuten eerder of later weg te gaan of een blokje om te rijden. Kennis die chauffeurs niet opdoen zonder Waze.

Maar Google gaat zijn verkeersinformatie natuurlijk ook stoppen in zijn andere projecten. Google Maps bijvoorbeeld, waar al verkeersinformatie wordt getoond en die gaat voorspellen waar je niet heen moet rijden, welke route binnen enkele minuten te druk wordt of waar ongelukken zich voordoen. Nieuwe routes worden getoond voordat de eerder geplande route te veel oponthoud gaat opleveren.

Uiteindelijk heeft alles een hoger doel natuurlijk, en dat komt er bij The Next Web niet helemaal uit: alle informatie over verkeer wordt uiteindelijk gebruikt voor de zelfrijdende auto. Als de zelfrijdende auto zelfstandig beslissingen kan maken over de best te volgen route, heeft het al bij zijn marktintroductie een stapje voor op al die menselijke chauffeurs die nog zitten te puffen in hun files op weg naar dat kantoor.

Alles bij de bron; WebWereld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha