Kilometerregistratie

Soms is het tijd voor een on-ironische verwijzing naar Big Brother uit de beroemde handleiding 1984. Want de nieuwe plannen van de Noorse regering zijn weinig minder dan de opmaat voor een Alziende Overheid.

Kennelijk heeft de Noorse overheid nu ook een onuitsprekelijke hekel aan privacy en het jagen op belastinggeld gaat verrassend goed samen met Spelen Met Des Burgers Privé. 

Belasting heffen hoeft immers niet alleen door het tanken, autobezitters geld aftroggelen kan ook door alle auto's uit te rusten met GPS en ze te monitoren. Ingezonden brief op ZeroHedge:

'The Norwegian Data Protection Authority is now arguing that GPS based taxation, for the amount of kilometers driven by car, can be done within 5-6 years! Norwegians trust the government way too much, because they believe that this system will eliminate the need for road tax, fuel tax, toll roads and reduce the cost of car insurance. No way will the tax be reduced! GPS based taxation is a governments dream! Who is to stop them from issuing parking fees or speeding tickets?'

Een centrale overheidsdatabase zou nieuw zijn, maar eigenlijk is het Noorse voorstel al praktijk. Met dank aan de autoindustrie zelf.

Alles bij de bron; AutoBahn


 

Organisaties die werknemers in dienst hebben met een rittenregistratiesysteem in hun auto van de zaak, moeten zorgvuldig omgaan met de gegevens die dat systeem opslaat en verzendt. Zeker nu de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voor de deur staat, is dat van groot belang!

Rittenadministratie gebeurt in steeds meer auto’s met behulp van een rittenregistratiesysteem (tool). Dat systeem legt persoonsgegevens vast, zoals de locatie waar de auto is, het kenteken van de auto en het aantal privékilometers. De werknemer heeft een aantal rechten (e-learning) met betrekking tot die gegevens. De werkgever moet de werknemer bijvoorbeeld niet alleen informeren over welke gegevens er verzameld worden, maar ook wie die data kan inzien en voor welke doeleinden de data gebruikt worden. 

Die data moeten – zeker na de invoering van de AVG – goed beveiligd worden. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat het rittenregistratiesysteem gegevens verzendt via een onbeveiligde wifi-verbinding of dat de gegevens van een auto die door meerdere werknemers gebruikt wordt, voor al die werknemers ook volledig zichtbaar zijn.

Alles bij de bron; Rendement


 

De ’filetaks’ gaat straks in Europa gelden voor alle voertuigen, niet alleen voor trucks. Ook bussen en personenauto’s worden in nieuwe wetgeving uit Brussel zwaarder belast. Dat blijkt uit nieuwe voorstellen van de Europese Commissie met betrekking tot het wegverkeer. De EU-lidstaten praten daar 8 juni over.

Alle auto’s worden volgens Violeta Bulc, eurocommissaris van transport, over een paar jaar electronisch gecontroleerd. Daarvoor is dan overal hetzelfde gps-kastje nodig. Voor vrachtwagens zal dat een verademing zijn in het grensoverschrijdende vervoer, belooft ze.

Bulc wil dat zogeheten European Electronic Toll Serviceproviders de dienst gaan uitmaken. Particuliere bedrijven die in meerdere landen actief kunnen zijn om weggebruikers te laten betalen, ongeacht de verschillende technieken. „Er moet ook strenger gecontroleerd en gehandhaafd worden. Informatie van lidstaten wordt uitgewisseld. Wie niet betaalt en dus illegaal rijdt, is de klos met forse boetes”, stelt ze. 

Alles bij de bron; Telegraaf [Thnx - Jurgen]


 

Het uitlezen van een Event Data Recorder bij de analyse van auto-ongelukken staat volgens Bovag niet haaks op de privacy van burgers. Dit aspect van voertuiginformatie speelt zich af op een ander niveau: dat van big data, die via het web permanent beschikbaar zijn. De recorder legt zaken vast als de snelheid, het exacte tijdstip, de stand van de pedalen en de functie van de airbags.

Woordvoerder Paul de Waal wijst erop dat een Event Data Recorder slechts de laatste seconden vóór de aanrijding reproduceert - en dus niet de complete rit inclusief eventuele tussentijdse bestemmingen. “Dergelijke informatie is op zich niet erg privacygevoelig. Daarnaast is over de toedracht vaak al direct het nodige bekend. Bandensporen geven aan of en hoezeer er te hard is gereden.” Datavoorziening fungeert in dat geval eerder als een aanvulling. De Waal trekt de vergelijking met e-Call, het 112-waarschuwingssysteem dat in 2018 Europabreed van kracht wordt en hulpdiensten voorziet van de actuele voertuiggegevens (zoals de locatie).

Volgens David Korteweg van privacy-organisatie Bits of Freedom vraagt deze technische ontwikkeling wel om heldere regels over wie er wat mag doen met dergelijke gegevens.

Alles bij de bron; AfterSalesMag


Het is definitief niet verplicht om een kenteken in te voeren bij betaald parkeren zo heeft de Hoge Raad besloten. De Hoge Raad stelt dat een verkeerd kenteken geen reden is voor een boete. In de wet staat namelijk dat er alleen een boete opgelegd kan worden als er geen parkeergeld is betaald en dat is in dit geval wel gebeurd. Sinds begin vorig jaar kwamen de rechtbank en het gerechtshof in Amsterdam in deze en vergelijkbare zaken al tot hetzelfde oordeel.

In onder andere deze gemeenten in Noord-Holland was het kentekenparkeren ingevoerd en kan je nu dus weer anoniem parkeren:


Alkmaar       Amsterdam     Bergen           Beverwijk     Bloemendaal     Diemen

Haarlemmermeer               Heemstede      Hilversum     Hoorn               Purmerend    

Velsen          Zandvoort      Zaanstad

alles bij de bron; RTVNH


 

De Nederlandse autoverzekeraar Whoosz! gaat klanten volgend jaar korting geven als ze informatie over hun rijgedrag delen. Whoosz! werkt hiervoor samen met de Nederlandse rijgedrag-app Flo. De gemiddelde ritscore die een bestuurder haalt in Flo, is aan het eind van het jaar de korting op de autoverzekering. Whoosz! is de eerste die zo'n beloning op de autoverzekering doorvoert.

De ritscore in Flo wordt berekend op vier punten: optrekken, snelheid houden, bochten nemen en remmen. Dit moet veilig rijgedrag al tijdens het rijden bevorderen. Aan het eind van de rit wordt de score opgemaakt. Die kan de bestuurder terugzien in de app en op het online profiel van Flo, waarop ook staat wanneer de beloning wordt uitbetaald. Gebruikers van Flo besparen bijvoorbeeld 100 euro per jaar op de kosten, als ze een Flo-score van 100 punten halen. Haalt een gebruiker een gemiddelde ritscore van 78 punten, dan is de besparing 78 euro.

Flo zegt geen gevoelige informatie door te geven zoals de locaties van de routes of eventuele snelheidsovertredingen. Alleen de gemiddelde ritscore wordt doorgegeven aan Whoosz!, waarna de beloning wordt berekend.

Alles bij de bron;  Security


Enkele jaren geleden hadden we het mooie plan om rekeningrijden in te voeren. U weet wel: automobilisten laten betalen naar het aantal gereden kilometers. Er waren veel voorstanders het was immers een heel eerlijk systeem. Verder werkte het volgens alle modellen tegen fileleed en verlaagde het de milieubelasting. Een win-win-winsituatie dus.

En toen kwam er een kink in de kabel: privacy. Half Nederland begon te klagen over de aantasting van hun privacy, aangevoerd door de Telegraaf. Het zou een spionagekastje worden dat in de auto zou worden ingebouwd. De overheid zou altijd er achter kunnen komen waar je allemaal was geweest. Levensgevaarlijk. De DDR in optima forma, zo was de reactie van velen. 

Sinds de terrorismediscussie is privacy voor een groot deel van Nederland van geen enkele waarde meer. Veel reageerders die fel tegen dat ‘spionagekastje’ waren, gooien nu met plezier hun privacy op de schroothoop. „Never waste a good crisis,” zeggen ze wel eens. Nou, dat gaat nu ook op. Het privacyargument is kennelijk niet meer geldig.

Qua privacyschendingen zijn we de DDR allang voorbij. Honnecker zou waanzinnig in zijn handen wrijven met de mogelijkheden die de Nederlandse overheid nu al heeft. En met de goedkeuring van veel mensen gaat de Nederlandse Staat nog een paar supergrote stappen verder.

Alles bij de bron; NRC


Vanaf 1 april 2016 moeten alle vrachtwagens* van meer dan 3,5 ton een werkende On Board Unit (OBU) hebben in België. De OBU detecteert automatisch de geografische lengte en breedte van de positie van uw voertuig met behulp van satellieten. De gegevens worden gematcht met een digitale kaart die in de OBU is opgeslagen. Zo wordt elke reis op Belgische wegen op de OBU geregistreerd. Deze gegevens definiëren de exact gereden routes zodat de te betalen tol berekend kan worden...

...Alle gegevens die getransfereerd worden, zijn versleuteld. Dit verzekert de privacy van de gebruiker op elk moment. U kunt altijd zien hoeveel kilometers u of uw bestuurders gereden hebben, maar niet op welke wegen ze precies gereden hebben. Niettemin kunt u vanaf 1 april 2016 kiezen voor routevisualisatie in de Road User Portal: u geeft Satellic dan toestemming om de volledige route te monitoren. Deze gegevens zijn uw eigendom en u kunt ze raadplegen via de Road User Portal. Deze routevisualisatie zal een te betalen dienstverlening zijn. 

*aanvulling via de mail; Dit geldt niet alleen voor trucks vanaf 3,5 ton maar ook voor bussen en reisbussen.

TolinBelgie

Alles bij de bron; Sattelic [via een attentiemail]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha